Aktuální výstava se jmenuje Mni Wiconi / Voda je život - Pramen a připomíná loňské protesty severoamerických indiánů Siouxů proti plánu postavit přes jejich tradiční území, mají tam svá rituální pohřebiště, ropovod. Výstava zahajuje cyklus Galerijní Laboratoř 017.

Ředitel Národního divadla v Praze Jan Burian.
Ředitel ND Burian: Bez dotací by Shakespeare a Moliere nepřežili
Zdroj: Youtube

V českém uměleckém prostředí se angažovala i po roce 1989


Benishová poprvé navštívila někdejší Československo v létě 1979, kdy jí bylo 21 let. V té době si uvědomila vazbu na tuto zemi jako na domov svých předků. V létě 1989 se z její iniciativy ve vysočanském Lidovém domě uskutečnila výstava Dialog: Praha - Los Angeles, která přinesla práce českých a kalifornských umělců a dnes se na ni nahlíží jako na jednu z předzvěstí pádu železné opony. U příležitosti 15. výročí listopadu 1989 pak zorganizovala Benishová její pokračování, které už bylo především uměleckým dialogem, a nikoli politickým protestem.

V českém uměleckém prostředí se angažovala i po roce 1989. Od roku 1993 v Čechách žije natrvalo, žije poblíž Horažďovic v Pošumaví, kde vybudovala místo pro rezidence umělců z celého světa. Od té doby připravila mnoho výstav.

Dirigent Libor Pešek.
Festival Prague Proms dnes nabídne ČNSO s Liborem Peškem

Plánovaná stavba je neetická 

Jejich pojítkem byla vždy jistá konfrontace a dialog mezi kulturami, společností, inspirace dějinami, mýty nebo geniem loci. Její tvorba zahrnuje kresbu i tvorbu rozličných instalací. V poslední době se Benishová věnuje zejména problematice ekologie.

Plánovaná stavba ropovodu přes území Standing Rock je podle ní nejen neetická, ale také ohrožuje místní zdroje pitné vody a dopad může mít i na změnu klimatu i v možnosti zamoření území surovou ropou.

Proti byl i Obama 

Role zodpovědnosti k přírodním zdrojům a k sobě navzájem je podle autorky velkým tématem nejen pro současné umění, ale pro každého, kdo je schopen se zamyslet nad současným stavem věcí.

Území v Severní Dakotě bylo dlouho zapomenutým krajem, než se v něm před deseti lety našla ropa. Později přišel nápad spojit tamní naleziště s průmyslovým Illinois, cesta však protíná indiánskou rezervaci, proti čemuž se indiáni a ochránci přírody postavili. Proti byl i prezident Barack Obama, u jeho nástupce Donalda Trumpa však těžaři našli zastání. Podle informací z médií firma přispěla na jeho kandidaturu. Pro galerijní kapli v Holyni je na léto připraveno sedm výstav. Ta současná potrvá do 16. července, přístupná bude o víkendech a svátcích od 15.00 do 17.00.

Národní galerie.
NG postupně zpřístupní na webu všechny své sbírky