Po rekordním roce 2016, kdy objem aukčního trhu poprvé překročil miliardu korun, bylo rekordní i první letošní pololetí. Sběratelé do konce června utratili 730 milionů korun.
K dalších dílům s vysokými startovacími cenami patří obraz ruského malíře Ivana Ajvazovského Bouře na moři (11 milionů korun) a zátiší Antonína Procházky (osm milionů korun).

Toyen. Šero v pralese.
Obraz Šero v pralese od Toyen se prodal za rekordních 30 mil. korun

Štýrský i Toyen 

Nejdražší z nabízených Fillových děl bude dražit 12. listopadu Galerie Art Praha. Opakovaně dražené Zátiší se sokolem bude startovat na ceně 5,8 milionu korun (bez provize). Obraz se v roce 2014 ze stejné vyvolávací ceny vyšplhal na devět milionů korun. Rekordní suma za Fillovo dílo na českých aukcích je 19,5 milionu včetně provize za Zátiší s lahví Cherry.

O týden později, 19. listopadu, pořádá dražbu aukční dům European Arts. Olej s názvem Utonulá je podle pořadatelů vrcholné dílo z artificialistického období Jindřicha Štyrského. V letech 1926 a 1927 přišli Štyrský a Toyen s osobitým uměleckým směrem, který se především omezoval jen na jejich vlastní tvorbu, obdobným Teigeho poetismu. Vyznačoval se silnou lyričností, experimenty s formou a technikami. Obraz Utonulá vykazuje všechny tyto rysy. Nejdražší Štyrského obraz na českém trhu má hodnotu o deset milionů vyšší, než je jeho vyvolávací cena. Obraz Kominík a sněhulák se letos prodal za 23,6 milionu včetně provize.

František Kupka
Česká meziválečná avantgarda boduje. Toyen, Šíma a Kupka stojí miliony

V aukci je 25 obrazů

Díla Toyen patří do top ten českých aukcí, jejím nejdražším je aktuálně obraz Šero v pralese prodaný letos i s provizí za 36 milionů korun. Aukce European Arts nabídne její dílo Voda samoty za 12,5 milionu.
Galerie Kodl na aukci 26. listopadu kromě zmíněného Procházkova zátiší nabídne obraz Jana Zrzavého Kalvárie v Locronanu II a Antonína Slavíčka Po dešti shodně za šest milionů korun. V aukci je 25 obrazů za cenu milion a více. Galerie Kodl na jarní aukci prodala umění celkem za 250 milionů korun, což je nejúspěšnější dražba umění v ČR.

Výtvarná konzultantka galerie Pictura Štěpánka Nikodymová v pozadí se slavným obrazem.
OBRAZEM: Obraz "Spící" od Toyen jde do dražby

Ajvazovský je stálicí světových aukcí

Na závěr listopadu plánuje svou aukci Arthouse Hejtmánek a nabízí Ajvazovského Bouři na moři. I když se ruští autoři na českých aukcích objevují, Ajvazovského díla jimi prošla zatím jen tři, ani jedno se ale neprodalo.

Na světových aukcích je Ajvazovskij stálicí. Letos se v zahraničí dražilo 15 jeho pláten a dvě třetiny našly kupce. Nejdražším dílem ruského umění prodaným na české aukci je Letní den od Konstantina Korovina prodaný za 11,6 milionu korun včetně provize.

Toyen. Šero v pralese.
Aukce nabídne milionová díla Toyen, Filly či Kupky