Preislerův obraz Tři dívky v lese, jehož dražba bude začínat na 5,8 milionu korun, podle pořadatelů aukce významně obohacuje a rozšiřuje poznání Preislerova díla. Jde o variantu k rozměrnému stejnojmennému obrazu, který byl v roce 1913 prodán z mnichovské výstavy do Státní galerie v Římě a je znám pouze z černobílé reprodukce v Preislerově monografii od Antonína Matějčka z roku 1850.

Obraz téhož námětu, ale menšího formátu, má ve svých sbírkách Národní galerie. Je momentálně součástí stálé expozice ve Veletržním paláci, vyznačuje se skicovitějším provedením a trojici dívek na něm doplňují dvě mužské postavy na koních v pozadí.

Vyvolávací cena je vysoká

Příští neděli bude jiná dražba nabízet Preislerův obraz s relativně vysokou vyvolávací cenou. Za tři miliony korun bude v dražbě návrh mozaiky pro Zemskou banku v Praze. Rozměrný olej doplňují v jednom rámu čtyři grafické listy Bedřicha Havránka s přírodními výjevy. Obraz je součástí triptychu a jeho námětem je česání jablek dvěma hochy.

Nad hranicí milionu korun bylo na domácím trhu dosud vydraženo pouze pět Preislerových maleb. Na nejvyšší cenu dosáhla v roce 2014 u společnosti 1. Art Consulting varianta pravého křídla triptychu Jaro s postavou dívky, když se prodala za 7,5 milionu korun. Obě díla, která se budou v nadcházejících aukcích nabízet, mají podle odborníků potenciál dosáhnout vysokých cen.

Čtěte také: Muzeum hlavního města zve na den otevřených dveří