Někomu lezou na nervy, jiní si je pouští i během roku. Vánoční písně jsou specifické, plné emocí, romantiky, smyčců a cinkání. Ty rockové se od popových příliš neliší. Podobnou náladu skýtá hitovka rockera Bryana Adamse, glamrockových Slade i popové divy Mariah Carey.

Zazpívejte se vánoční koledy s Avengers!

Protiválečná War Is Over byla vůbec první vánoční píseň, kterou složil někdo z Beatles. V době vydání sklidila kritiku pro triviálnost a naivitu netypickou pro Lennonovu tvorbu. Ten však tvrdil, že jde o poselství a ne hudebnost.

Vánoční píseň Queen Thank God It's Christmas se nikdy nedostala na studiové album. Vyšla jako B strana.

Zpěvák George Michael se podílel na dvou vánočních písničkách benefiční Do They Know It's Christmas? s ostatními hvězdami v čele s Bobem Geldofem i Last Christmas od Wham!

České kusy se od těch zahraničních mírně liší. Interpreti do nich dali více sebe. Například Dan Bárta v Na nebi svítí nebo Lucie s Medvídkem. Obrovský ohlas zaznamenal od roku 2011 soundtrack k Aloisi Nebelovi Půlnoční od Václava Neckáře, který se písní vrátil do showbyznysu po mrtvici.

Nejširší vánoční repertoár má rozhodně zpěvák Janek Ledecký. K těm oblíbenějším patří Sliby se maj plnit o Vánocích, Ryba rybě nebo A od těch časů.

Aktuálně rádia brázdí novinka Vojtěcha Dyka z pohádky Anděl Páně 2 Modlitba.

Zkrátka vánoční písničky ke svátkům patří a ten necelý měsíc je může každoročně skousnout i ten největší skeptik. I když se valí odevšad, bez nich by to nebylo ono.

Čtěte také: Vychutnejte si tradiční štědrovečerní večeři netradičně