Olomouc se potřebuje oklepat z výsledkového útlumu. Z posledních 10 zápasů Hanáci vyhráli pouze dva. Nemohlo následovat nic jiného než propad do slabší poloviny tabulky. Asistent Jan Tomajko běduje nad malou efektivitou. "Moc gólů nedáváme, v Třinci jsme v posledním utkání neměli ani moc šancí. Problémy s koncovkou jsou bohužel dlouhodobý jev. I když nás teď čeká rozjetý Liberec, věřím, že doma se vzchopíme," řekl Tomajko.

Liberec sehrál nejméně utkání z celého extraligového pelotonu (18). Díky současné sérii, během níž inkasoval dohromady pouhé čtyři góly, se ale usadil mezi nejlepšími. "Kluci k tomu teď přistupují velmi zodpovědně a nacházíme se v dobrém období. V Olomouci to bude stoprocentně zase o trpělivosti. Přestože budou hrát doma, alespoň zpočátku se jejich hra bude nejspíš odvíjet od dobré hry v obraně, i když to se může postupně během utkání měnit," řekl asistent trenéra Karel Mlejnek.

Také čtěte: Není to moje zásluha, děkoval za první nulu spoluhráčům Will

Verva zůstává nohama na zemi

Vítkovice se z třízápasové venkovní šňůry vrátily bez bodu a s třemi nejtěsnějšími porážkami, které tak zvyšují význam úterního utkání s Litvínovem. Ostravany do toho trápí obsáhlá marodka, na níž jsou dlouhodobě Olesz, Baranka, Klok, Urbanec, Balán a Kurovský.

"Na marodku se nemůžeme vymlouvat, to není omluva. Máme tým a kádr dostatečně široký na to, abychom ty zápasy zvládali, ale bohužel opakujeme chyby. Doufám, že doma budeme pokračovat v těch lepších výkonech," řekl vítkovický trenér Jakub Petr, jehož celek ale Litvínov porazil jen v jediném z posledních šesti zápasů.

Litvínov přes výborné výsledky současnou sérii nepřeceňuje. "Určitě zůstáváme nohama na zemi, i když takhle úspěšná série týmu pomáhá. Vždy s takovou šňůrou přichází sebevědomí a vyhráváte pak mnohdy i takové zápasy, v nichž to na výhru třeba úplně nevypadá. V Ostravě musíme hrát znovu aktivně, nebát se protlačit do brány, takové ty standardní věci, které nám poslední zápasy pomohly k výhře," řekl asistent trenéra Darek Stránský.

Nepřehlédněte: Kubát o první gól možná přijde. Jestli bude můj, půjdu se opít, smál se

Výsledky Sparty za očekáváním

I když zraněními sužovaný Zlín získal v posledních dvou zápasech pouze bod, stále se drží na desátém místě. Na psychice týmu se podepsala nedělní prohra 0:4 v Liberci. "Citelně jsme postrádali zraněného brankáře Kašíka a nejlepšího střelce týmu Burkartse. Při jeho absenci se nám rozpadl náš herní systém v přesilovkách. Náhradu za něj bohužel nemáme," posteskl si kouč Rostislav Vlach, jenž spoléhá na současnou nepohodu Sparty.

"Je na tom výsledkově ještě hůře než my, neboť získala v posledních čtyřech zápasech jen bod. Je to ale ošidné, neboť předpokládám, že udělá vše pro to, aby tuto sérii ukončila," dodal Vlach.

Sparta zůstává zatím za očekáváním a je až sedmá. "Je na čase, abychom se probrali. Soupeři nám utíkají a body také. Dostali jsme se do pozice, z níž není úplně jednoduché se dostat nahoru, ale musíme s tím něco udělat," prohlásil gólman Tomáš Pöpperle. "Je třeba zabrat a začít jednoduchými věcmi. Ta síla mužstva se teď bude muset ukázat. Nemáme tu špatné hráče, ale nemůžeme si myslet, že budeme každého válcovat," dodal Pöpperle.

Psali jsme: Rozladěný Pöpperle po další prohře Sparty: Po gólu začneme zmatkovat

Piráti musí změnit přístup

Chomutov i nadále staví na domácích zápasech, v nichž vybojoval 21 bodů z celkových 28. V neděli kvůli nepovedenému vystoupení podlehl 1:4 na ledě Pardubic. Nápravu chtějí Piráti zjednat proti těsně druhému Třinci.

"Po nevydařeném utkání v Pardubicích musíme změnit přístup, nasazení a vůbec veškeré aspekty hokeje. Pokud chceme Třinec porazit, musíme hrát na 150 procent a musí to být minimálně stejné mužstvo jako proti Spartě," prohlásil asistent trenéra Jan Šťastný.

Třinečtí, kteří se v neděli bodově srovnali s první Kometou, se v Chomutově budou snažit i co nejdéle prodloužit unikátní venkovní sérii bez inkasované branky. Gól venku naposledy dostali 9. října v Hradci Králové, následně Třinec vyhrál 5:0 ve Vítkovicích, 4:0 v Pardubicích a 3:0 v Karlových Varech, což dělá dohromady 197 minut bez obdržené branky.

"Teď ale budeme hrát proti mužstvu, které je v domácím prostředí dopředu velmi silné a efektivní, dává spoustu gólů. Důležitější než ta série jsou ale body do tabulky," řekl asistent trenéra Břetislav Kopřiva. Oceláři postrádají Hrňu a Kanea.

Potvrdí Kometa roli favorita?

Lídr tabulky Brno je v duelu s předposledními Pardubicemi jednoznačným favoritem. Tuto roli umocňuje i bilance sedmi vítězství na domácím ledě bez ztráty bodu.

"Chceme i proti Pardubicím zopakovat naše domácí výkony. Dynamo se herně i výsledkově zvedá, což potvrdilo výhrou nad Chomutovem i bodovým ziskem ve Zlíně," uvedl asistent trenéra Kamil Pokorný, který očekává oboustranně aktivní hokej. Brnu bude chybět útočník Haščák, u nějž je po nedělním duelu v Litvínově podezření na otřes mozku. Naopak se z hostování v Pardubicích vrací do sestavy útočník Hynek Zohorna.

"Kometa je dominantní, ale my chceme i v Brně uspět. V pátek nás čeká doma Mladá Boleslav, v neděli jedeme do Karlových Varů. Máme před sebou balíček těchto tří utkání, ze kterých chceme něco uhrát," prohlásil odhodlaně pardubický kouč Pavel Rohlík, jehož tým vyhrál dvakrát za sebou.

Také čtěte: Po měsíci zpátky v Kometě. Zabojuju o sestavu, hlásí Zohorna

Mountfield se představí v Plzni

Hradec Králové dosáhl za posledních pět utkání na čtyři tříbodové výhry a dorovnal počet vítězství v základní hrací době z předchozích 17 zápasů. Na vítězné vlně chce Mountfield pokračovat i proti Plzni. "Konečně už dáváme i potřebné góly, což rozhodlo i zápas na Spartě, kde jsme prostě hráli výborně," podotkl brankář Ondřej Kacetl.

Plzeň dala šesti body z posledních dvou vystoupení zapomenout na zápasy před reprezentační pauzou a po ní, v nichž nebodovala. Na desítku ztrácí už jen bod. "Musíme ale nadále každý zápas odvádět poctivou práci," zdůraznil útočník Jakub Koreis.

Mladá Boleslav drží pozici v první šestce, přestože u ní za poslední měsíc porážky dvojnásobně převažují nad výhrami. Šanci upevnit svou pozici mohou Středočeši proti posledním Karlovým Varům, které nedělní výhrou 5:4 nad Vítkovicemi ukončily pět zápasů trvající bodový půst.

Úterní program 21. kola hokejové extraligy:17:00 Vítkovice – Litvínov
Mladá Boleslav – Karlovy Vary
17:20 Olomouc – Liberec
17:30 Chomutov – Třinec
Zlín – Sparta
18:00 Kometa Brno – Pardubice
Hradec Králové – Plzeň