Bylo náročné sladit tým po tolika změnách?

Osm hráčů odešlo, osm přišlo, což je velký zásah do týmu. Celou přípravu jsme se snažili sladit tým systémově, zároveň jsme chtěli najít ideální složení útočných formací i obranných dvojic. Až ostrá soutěž nám ukáže, jak se nám to povedlo. Je možné, že ještě budeme chvilku hledat.

Erich Brabec.
Erich Brabec: Odchod za Slavie byl moc těžký, už jsem ale sparťan

Jak jste spokojený s výkony v přípravných zápasech?

Naše výkony byly jako na houpačce. Měli jsme výborné věci, ale předvedli jsme i chyby, které pramenily z nesehranosti. Věřím, že se nám nedostatky povedlo z velké části odstranit, nicméně máme ještě určité rezervy, které snad do začátku soutěže doladíme.

Bylo složité zapojit novou brankářskou dvojici, navíc s jedním zahraničním gólmanem?

Vše ukáže čas. Pracujeme na komunikaci mezi obránci a brankáři. Ta probíhá v angličtině kvůli Samimu Aittokalliovi. Jsou to nové věci, na kterých se pracuje, ale já věřím, že se nám je podaří vyladit do začátku ročníku.

Nebojíte se sázky na zahraničního brankáře?

Neberu to jako riziko. My jsme si Samiho vybrali, stejně jako Davida Honzíka. Vidíme v nich potenciál a věříme jim.

Hráči Sparty.
Sparta nezvládla přesilovku

Kdo bude jednička?

V tuto chvíli je na pozici číslo jedna Sami, ale i Davidovi chceme dát šanci.

S jakými ambicemi vstupujete do tohoto ročníku?

Sparta má vždy nejvyšší cíle. Letos byly ale obměny razantní, takže musíme jít postupnými kroky, ale chceme se umístit na medailových pozicích. Mým snem, stejně jako hráčů, je samozřejmě titul.

Koho považujete za největšího soupeře?

Soustředíme se na náš tým, ale po dlouhé době asi nejsme jednoznačným favoritem, jak byla Sparta vždy vnímána. Jsou tu týmy jako Kometa, Hradec, Třinec, Mladá Boleslav, které velmi posílily. Nám pozice favorita letos nepřísluší, ale chceme hrát rovncenně se všemi.

Hráči Sparty. Ilustrační foto.
Sparta sází na nesprávné lidi. Křetínský se nechal oblbnout

Máte ještě v hlavě loňský výpadek ve čtvrtfinále?

Nebudu lhát, že na to občas nemyslím, ale nyní se plně soustředím na novou sezonu, ve které chceme uspět. Pro mě bylo čtvrtfinále s Kometou memento, od kterého se odrážíme dál a nechceme, aby se opakovalo.

Které aspekty musíte změnit, aby k podobnému výbuchu nedošlo?

Jedna z věcí je zbytečné vylučování. Počet trestů byl vysoký a promítl se do spousty zápasů. Dále je potřeba zlepšit koncovku a dodržovat herní systém.

Jiří Kalous.
Kalous: Budeme důkladně analyzovat, proč Sparta 10 let nevyhrála

Sparťanské střípky
NAVÝŠENÝ ROZPOČET
Částka pro fungování klubu včetně mládeže činí pro letošní sezonu 115 milionů, což je o pět milionů víc než loni. Zatím posledním významným sponzorem, který přibyl do portfolia Sparty, je společnost Mastercard.

HAJDUŠEK PATRONEM
Od roku 2009 vybírá klub vždy jednu legendu, která je patronem pro danou sezonu. Po Pavlu Richterovi, Karlu Gutovi či Janu „Gustovi“ Havlovi se dostalo této cti Stanislavu Hajduškovi, bývalému obránci, který ve Spartě odehrál deset ročníků.

JEDINÉ DERBY
Po sestupu Slavie do první ligy je možnost vidět pražské derby jen jednou za rok. Potřetí se tak „S“ utkávají alespoň v přípravě. „Těším se, že si s nimi zahrajeme. Pro nás je zápas generálkou na ligu, navíc se Slavií máme vždy motivaci navíc. Bereme to jako mistrovské utkání,“ přiznal kapitán Sparty Jaroslav Hlinka. Střetnutí se odehraje dnes od 18.00 na ledě O2 areny.