Je dávno za polovinou soutěže – on si však v nedělido statistik zapsal teprve osmý gól. Útočník hokejové Sparty Petr Ton ale ve 32. kole hokejové extraligy pomohl svému týmu k vítězství nad Znojmem 3:1.

Jeho trefa ve třetí třetině přinesla uklidnění. „Do té doby jsme se klepali,“ přiznal i sparťanský kouč Marian Jelínek. A Ton? „Jsem rád, že ten puk do brány doskákal,“ potvrdil krátce po zápase.

Petře, letos jste těch gólů moc nestihl. Je tenhle obratem k lepšímu?

Uvidíme. Je pravda, že se přehoupla polovina sezony. Ještě ale zbývá dvacet zápasů, pokaždé vám to jít nemůže. Loni jsem měl kolikrát štěstí, i když jsem se třeba cítil hůř než letos. Na druhou stranu, poslední dobou jsem na tom také nebyl zdravotně nejlíp.

Takže se na vaší střelecké jistotě podepsalo i zdraví?

Je to také o štěstí, někdy vám to jde a jindy zase ne. Hokej hraju už sedmnáctý rok a nepamatuju si, že bych měl nějakou sérii patnácti či sedmnácti zápasů bez gólu. Člověk si ale během hokejové kariéry musí projít vším – úspěchem i neúspěchem.

Možná vaše góly přijdou až v těch nejdůležitějších chvílích, že?

Pořád v to věřím. Může to znít jako fráze, ale sezona začíná hlavně v březnu. Vím, že kdyby se mi povedlo play off, tak na nepovedenou sezonu rychle zapomenu. Jenže to je ještě daleko, uvidíme.

Vaše branka ve třetí třetině dodala týmu více klidu. Po té první se prý ale v kabině mluvilo hlasitěji…

My ty vážnější pohovory po první třetině míváme poslední dobou dost často. Kolikrát se zvýší hlas, ale je to jedině dobře.

Teď bude reprezentační přestávka. Čeká vás nějaké volno?

Ušmudlali jsme aspoň dva dny. Nejdřív jsme měli mít jen jeden a asi i naše vítězství rozhodlo o tom, že máme dva. Člověk načerpá síly, odpočine si. Ve středu a ve čtvrtek už zase musíme dát tělu pořádně zahulit.

Jak budete odpočívat vy?

Vyrazím někam s manželkou. Půjdeme ještě vybrat nějaké dárečky dětem a příbuzným. Spíš plánuju odpočinek kolem rodiny.