Optimistické vyhlídky po převzetí týmu trenérem Výborným byly na více než týden umlčeny. Na solidní výkony proti celkům ze špičky tabulky mohou sparťané navázat až dnes. Během pauzy alespoň vypilovali vše potřebné.

GÓLOVÁ RADOST. Zdeněk Šenkeřík zařídil svou trefou, že Slávie zůstává v novém Edenu stoprocentní.
Zdeněk Šenkeřík: Vážím si branek v Lize mistrů i z derby „S“

„Po dvou dnech volna jsme začali v ostřejším tempu, měli jsme kondiční minicyklus. Dále jsme dělali herní nácviky, rozehrávku, obranu středního pásma nebo přesilovky. Čas nám vyšel tak akorát. Posunuli jsme se, ale musíme to potvrdit výsledky,“ kvitoval reprezentační přestávku asistent trenéra Jaroslav Nedvěd.

Kapitán je zpět

Ještě delší herní pauzu měl Jaroslav Hlinka. Po nepřesvědčivých výkonech z úvodu sezony ho Jiří Kalous toužil nastartovat tréninkovým cyklem zaměřeným na dynamiku a pohyb. Kapitán týmu chyběl čtyři zápasy, dnes proti Liberci bude opět v sestavě.

„Hodně si od něj slibujeme. Rozdíl v pohybu je markantní, navíc má větší chuť do hry. Když je člověk ve čtyřiceti utahaný a pomlácený, tělo neregeneruje lehce. Jarda je ale natěšený, zdravý, takže ho bereme jako posilu,“ prohlásil Nedvěd.

Jiří Drtina.
Produktivita je o práci celého týmu, říká obránce Slavie Jiří Drtina

Kromě Hlinky se ve Spartě mluví o novém ofenzivním jménu. Sportovní manažer Michal Broš nastínil, že Pražané hledají posilu do útoku. „Chceme top hráče, který by byl okamžitě tahounem. Číháme na hokejisty s koulema, kteří budou těmi pravými pro náš klub,“ prozradil Broš. 

Sparťanští srdcaři

S návratem Hlinky se však může objevit jeden problém. Ostatní hráči přenesou zodpovědnost na veterána. „Nejsme v takové pozici, kdy můžeme spoléhat na někoho jiného. Máme dvacet bojovníků, musíme urvat každé střídání,“ burcoval Nedvěd.

Místo hrající legendy měl „céčko“ na dresu odchovanec Miroslav Forman, jeden z mála ryzích sparťanů, který nedávno absolvoval třístý zápas v extralize. „Moc si toho vážím. Jsem tu odmalička, ve třetí třídě jsem byl na Spartě na první trénink, takže je to pro mě splněný sen. Zároveň i motivace dál pracovat a zlepšovat se,“ vyprávěl útočník.

Fotbalista Ondřej Vaněk.
Soud zpřísnil dealerovi fotbalisty Vaňka trest na 8,5 roku

O Spartě se často hovoří jako o specifickém klubu právě kvůli tomu, že potřebuje pravé srdcaře. „Vždy je plus, když mají hráči vztah ke klubu. Ale nemůžeme postavit tým jen na odchovancích, tak to už nefunguje. Pech nebo Kumstát taky přišli odjinud, ale vidím, že pro klub dýchají. Beru je jako sparťany a jsem za takové kluky rád,“ řekl Forman.

V holešovickém A-týmu působí forvard už sedm let a takhle těžké časy zatím nezažil. „Do áčka jsem nakouknul v sezoně, kdy se hrálo play-out. Od té doby jsme se v tabulce takhle nikdy nepohybovali. Pokud na úkor nynějších výsledků přijde úspěch v play-off, tak základní část oželím. Samozřejmě se tam ale musíme dostat, zvednout se,“ doufal sedmadvacetiletý hokejista.

Posunout se do klidnějších vod je nyní hlavním cílem Sparty. Výkony před pauzou byly nadějné. „Dvakrát jsme prohráli v prodloužení, což se zdá málo, ale bylo to proti celkům z čela tabulky a pro nás je teď každý bod důležitý,“ dodal Nedvěd.

Vrátí se Sparta s Hlinkou silnější?

Josef Jandač.
Drsná lekce od Rusů. Hokejový nároďák má co napravovat