Čtrnáct obránců na soupisce, takový počet by s klidem vystačil na dvě sestavy. Sparta přes léto posílila svoji defenzivu třemi novými hráči, zapojila juniory a rázem vznikl mezi zadáky výrazný přetlak. Vedení pražského klubu však nenechává nic náhodě, dva beky nabídlo ostatním týmům, s mladíky počítá ze začátku na farmě v Litoměřicích.

Ilustrační foto
Osm posil i odchodů. Sparta provětrala kádr

Martin Gernát a Michal Barinka. To jsou jména obránců, se kterými Sparta už nepočítá. Slovenský reprezentant Gernát přitom strávil v Praze pouze jeden rok. „Rozpočet není bezedný a míst v obraně není tolik, tak jsme se rozhodli dát je na trh. Situace v defenzivě se samozřejmě ještě může řešit během sezony, záleží na nabídce a poptávce,“ okomentoval změny sportovní manažer Michal Broš.

SÁZKA NA ZÁMORSKÉHO

Po nevydařeném čtvrtfinále s Kometou v loňské sezoně sáhli v Holešovicích k velkým změnám. Do obrany hledala Sparta hráče, kteří umějí podporovat ofenzivu a zaujmou důležité místo v přesilových hrách. „Početní výhody stály na jednom obránci, což soupeřům hodně usnadňovalo práci. Zároveň nám chyběl pravák, takže jsme přivedli Petra Zámorského, od kterého si hodně slibujeme,“ vysvětlil Broš.

Zámorský, který strávil poslední dva roky ve Švédsku, je připravený vzít na své bedra odpovědnost. „Pan Kalous mi volal hned po sezoně, což mě potěšilo. Každý dobře ví, že mám rád ofenzivní hru, nebudu se ve čtyřiadvaceti měnit. Myslím, že to je hlavní důvod, proč jsem tady,“ potvrdil člen širšího reprezentačního kádru.

Pardubičtí hokejisté a vojáci spojili síly při tréninku. S kádrem A týmu HC Dynamo Pardubice si změřili síly také čtyři příslušníci 141. zásobovacího praporu 14. pluku logistické podpory v Pardubicích.
Ukažte se! Blíží se čas zkoušek. Hráči se porvou o místo v kádru Pardubic

Kromě Zámorského přišli do obrany Pavelka a Dvořák. „Česká extraliga není na seznamu priorit pro hráče. Nejdříve se poohlíží v KHL či Švýcarsku. Věřím, že z hráčů, kteří byli na trhu k dispozici, jsme vybrali ty nejlepší,“ prohlásil Broš.

Sparťanskou obranu má nově pod palcem bývalý vynikající zadák Jaroslav Nedvěd. „Působil jsem pět let u mládeže, takže posun k áčku je vyústěním mé práce. Mojí hlavní starostí bude logicky defenziva a vychytávky s ní spjaté. Jirka Kalous bude nadále zodpovídat za strategii a taktiku celého týmu,“ uvedl Nedvěd.

Na začátek angažmá u A-týmu Sparty ho přivítal přetlak mezi obránci. „Máme tu čtyři mladé kluky, kteří dostanou šanci ve WSM lize. Po změnách v systému se nesestupuje, takže by měli dostat důstojnou roli a ne jen paběrkovat čtyři minuty na zápas. Barinka a Gernát odcházejí, osm kluků si tady necháme, ono to půjde,“ objasnil Nedvěd.

Zlínští hokejisté v retrodresech
Aukro.cz je novým generálním sponzorem hokejového Zlína

Nový asistent také po přechodu od juniorů poznává specifika práce s hotovými hokejisty. „U mladých kluků jsem cítil automatický respekt. V áčku jsou samí super hráči i lidi. Vidí, že jsem jim nepřišel škodit. Je důležité, abychom si navzájem vyhověli a vše si sedlo,“ přál si Nedvěd.

Do týmu přišlo přes léto osm nových hráčů, s nově oznámenou dvojicí beků je odchodů rovnou deset. „Po loňském ročníku asi bylo potřeba začít s čistým stolem, okysličit kádr, někteří hráči už tu byli dlouho. Jestli povedou změny k dobrému, si můžeme povědět na konci ročníku,“ řekl Nedvěd.

NOVÉ TVÁŘE ZAPADLY

Na Spartě si pochvalují, že do kabiny zapadly nové tváře bez problémů. Na ledě se teprve ukáže. „V prvních přátelácích dostanou šanci junioři, musíme mít trochu trpělivost a dát jim šanci. Sestava pro extraligu by měla vykrystalizovat před srpnovým turnajem v Ga-Pa,“ nastínil nový asistent trenéra.

Litvínovský talent Kristian Reichel.
Draft CHL: Zámořské kluby si zabraly Severočechy Reichela a Lauka

Nedvěd a Broš, dva bývalí hráči výrazně spjatí se Spartou, startují další zajímavou etapu. Mohou jim předešlé zkušenosti se specifickým prostředím pomoct v nové pozici?

„Hokej není jen o srdíčku, jde o komplexní soubor věcí. Musíme mít dobře natrénováno a sehrát se na ledě,“ uvedl někdejší obránce. Broš na svého kolegu navázal: „Důležitý je vždy výkon hráčů. Já se samozřejmě budu snažit přispět nějakým procentem k úspěchu.“

Ovšem teprve čas ukáže, jestli se jim povedlo ukočírovat situaci v obraně.