Pražský celek v obou utkáních pod Ještědem nezachytil nástup domácích. Poprvé dokázal hrozit z brejků a dovedl zápas do prodloužení, podruhé však přišlo absolutní trápení. Vždyť si v úvodní třetině nepřipsal ani jednu střelu na branku.

Hokejisté HC Zubr Přerov (v modrém) ve 4. čtvrtfinále play-off WSM ligy proti Slavii Praha. Foto: Deník/Jan Pořízek
Slavia je v semifinále. Tím nejrychlejším způsobem

Severočeši vedli 

„Liberec začal agresivně. My jako bychom byli překvapení, že hraje,“ nechápe trenér Sparty František Výborný. „Nepamatuji se, že by mužstvo za dvacet minut ani jednou nevystřelilo, ale byl to jen důsledek naší hry. Soupeř nás ve všem předčil,“ doplňuje útočník Lukáš Pech.

Severočeši vedli 4:0 a Pražané na zvrat evidentně neměli síly fyzické ani psychické. Měli tedy možnost zápas v klidu dohrát, nebo přece jen soupeři ukázat „zadarmo vám nic nedáme“. Vybrali si druhou možnost. Pouštěli se do šarvátek a předvedli také zlepšení v ofenzivě.

V minulém týdnu se slávisté utkali s Kladnem, doma prohráli 1:2 po prodloužení a je dost možné, že se s Jágrovými Rytíři utkají i ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů.
Jde se do finiše. Slavia bude hájit čtvrté místo v tabulce

Sparťané hráli přesilovku třikrát 

Právě na něm musí stavět. „Konečně jsem měl pocit, že hrajeme play-off. A nejen kvůli rvačkám. Ukázali jsme si, že můžeme soupeře dostat pod tlak. Taky občas chybují. Důležité je chtít, uvědomit si, o co jde. Když jsme se do vyřazovacích bojů doškrábali, musíme mít motivaci udržet se v nich co nejdéle,“ burcuje svěřence Výborný.

Důležitým prvkem obou libereckých úspěchů byla disciplína. Sparťané hráli pouze třikrát přesilovou hru, naopak sami nabídli soupeři dohromady deset početních výhod. A Bílí Tygři v nich ukázali velkou sebedůvěru. V každém zápase využili dvě, což je velká vzpruha pro tým.

Druhý zápas předkola Generali play off Tipsport extraligy ledního hokeje se odehrál 7. března v liberecké Home Credit areně. Utkaly se celky Bílí Tygři Liberec a HC Sparta Praha. Na snímku je potyčka, vlevo Dominik Uher, vpravo Patrik Maier.
Krok od krachu. Sparta znovu padla

Všechno je třeba zlepšit 

„Disciplína samozřejmě je náš problém, ale je to i o hokeji, který hrajeme. Byli jsme hrozní. Málo pohybu, nedůraz, špatně jsme se nabízeli. V soubojích jsme vždy druzí, prohráváme je. Musíme lépe reagovat na hru Liberce. Špatně ji vyhodnocujeme a pak vznikají hrozné minely,“ vyjmenovává problémy Pech.

Evidentně jich není málo. Další z Pražanů Richard Jarůšek výstižně odpověděl přímo po utkáních na otázku, co je třeba zlepšit. „Všechno,“ pravil útočník, který podpořil mužstvo alespoň dvěma rvačkami. Může Sparta pomýšlet na obrat série? „Musíme udělat maximum, aby diváci mohli přijít i v sobotu. Pak se uvidí,“ věří kouč Výborný.

První zápas předkola Generali play off Tipsport extraligy ledního hokeje se odehrálo 6. března v liberecké Home Credit areně. Utkaly se celky Bílí Tygři Liberec a HC Sparta Praha. Na snímku vlevo Michal Bulíř a vpravo Juraj Mikuš.
Náhlá smrt v oslabení. Sparta padla v Liberci

Pohled Michala Sedláka: Čas ofenzivních hvězdVyčkávací hra končí. Sparta musí vyrazit na ofenzivní zteč. Stylem „Uvidíme, co předvede soupeř“ toho příliš nevyhraje. Navíc když proti ní stojí Liberec, který nalezl ztracené sebevědomí a především ve druhém zápase ukázal takřka dokonalý výkon. Nepustit protivníka během třetiny ani k jedné střele je majstrštyk. A pro pražský celek veliká ostuda…
Kouč Výborný prohlásí, že až ve třetí části druhého utkání hráči pochopili, kde se vlastně nachází, tedy ve vyřazovacích bojích. Pokud si tým kolem zkušených plejerů Michálka, Vrány a Hlinky takovou věc uvědomí až po sto minutách hry, něco není v pořádku. Ostatně o zvláštním psychickém rozpoložení je řeč celou sezonu. Trenéři si často stěžovali, že střídačka nežije, chybí srdíčko. Kdo čekal po ubojovaném postupu do předkola změnu, doufal (zatím) marně.
Bijci už se ukázali, nyní jsou na řadě ofenzivní hvězdy. Sparta potřebuje dostát svému jménu a vypustit na led dvacítku bojovníků, kteří se budou rvát o každý puk s cílem dopravit ho do branky za jakoukoli cenu. Jinak přijde podobný krach jako loni.