Domácí měli už po 28 vteřinách možnost přesilové hry po Rolinkově vyloučení, ale Sparta se ubránila. Do šance se před Novotného natlačil jen Mertl. Na druhé straně Kantora, který dostal poprvé v sérii přednost před Kacetlem, prověřil Buchtele a vzápětí minul Kumstát. V sedmé minutě se po závaru před Novotným šli sudí Pešina s Šírem poradit s videorozhodčím, který rozhodl, že se bezbrankové skóre nezmění.

Následně skončil zápas pro domácího útočníka Kukumberga, který dostal za nesportovní chování nejdříve trest na deset minut a pak i do konce utkání. Po vyloučeních Vydareného a Pláňka se naskytla hostům na 65 vteřin přesilovka pěti proti třem a osm vteřin před jejím koncem ji využil Buchtele, který se trefil z mezikruží.

„Měl jsem pocit, že jsme se v průběhu série zlepšovali. Myslím si, že se nakonec malinko větší individuální kvalita Sparty projevila. Můžeme mluvit o procentech využití přesilovek sem a tam. Měli jsme v přesilovkách tolik šancí jako Sparta, ale tam se ta individualita svým způsobem ukáže," uvedl trenér Hradce Králové Peter Draisaitl.

Sparta vzápětí v pokračující výhodě proti čtyřem přidala devátý gól v početní výhodě v sérii. Kombinaci zakončil před brankovištěm volný bek Mikuš. Mountfield bleskově za 12 vteřin snížil, když si na přihrávku Červeného najel Tvrdík a zblízka překonal Novotného. V 16. minutě mohli v oslabení vyrovnat Vantuch a Červený.

Odpočinek a příprava na semifinále

„Myslím si, že o dnešním utkání rozhodl nástup, kdy jsme vedli 2:0 a v celém zápase jsme neprohrávali. Věděli jsme, že soupeř do toho dá všechno. Bylo to bojovné utkání, kluci ho ubojovali a díky nim se to dostalo do situace, kdy jsme vyhráli takhle nechci říct hladce, ale rychle. Vítězství 4:0 na zápasy je pro nás super. Teď si odpočineme a připravíme se na semifinále," řekl trenér Sparty Josef Jandač.

Sparta se v úvodním dějství ubránila ještě při dalším Rolinkově vyloučení, ve 22. minutě už ale při Ďalogově pobytu na trestné lavici domácí udeřili. Knotek našel od pravého mantinelu na levém kruhu Šimánka, který prostřelil přesouvajícího se sparťanského gólmana. Sparta se vrátila do vedení v 27. minutě, když po vhazování sebral Forman puk za Troligou a prostřelil Kantora mezi betony.

Odpovědět se snažil Mertl, na druhé straně musel být na pozoru i Kantor. V 36. minutě Východočeši opět vyrovnali. Kopta nahodil puk z otočky od modré čáry a ten prošel přes stínícího Valcourta za záda Novotného. Před pauzou byl ještě blízko gólu Kudrna, jehož teč po Jankově ráně ale skončila vysoko nad.

Nájezd charakterizoval celou sérii

Na přelomu druhé a třetí třetiny se domácí ubránili při Jankově vyloučení a ve 43. minutě zasáhl po Vondrkově šanci Kantor, jehož pak prověřili i Buchtele a Sabolič. Mezitím na druhé straně po Mertlově akci zakončoval Šimánek a v 47. minutě byl za cenu Rolinkova faulu zastaven v šanci Mertl. Sparta ale domácím šanci nepovolila a naopak Kantor musel až u modré čáry zastavit rodící se únik hostů.

V 56. minutě fauloval Jank unikajícího Kumstáta, který pak při zakončení neuspěl, ale z nařízeného trestného střílení překonal Kantora mezi betony. „Kumstát chtěl střílet nahoru a svezlo se mu to trošku po holi. Já jsem čekal střelu nahoru a měl jsem ruku už nahoře, mezi nohama jsem měl trošku skulinku. Bohužel, jak to špatně trefil, tak to projelo mezi nohama. Ten nájezd trošku charakterizoval celou sérii," popsal rozhodující situaci Pavel Kantor.

Střelec vítězné branky jej ale vyvedl z omylu o úmyslu svého zakončení. „Bylo to tak chtěné. Já jsem chtěl udělat dlouhou kličku do forhendu a zasunout to mezi nohy. Už jsem zaslechl, že mi to sjelo, ale není to tak. Jestli to tak vypadalo, to nevím. Ale jsem rád, že se to povedlo tak, jak jsem to chtěl," prohlásil Kumstát. Odpovědět mohl ještě po sólu Kudrna, ale vyřazení už Hradec Králové neodvrátil ani v závěrečné power play.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (Hradec Králové): „Měl jsem pocit, že jsme se v průběhu série zlepšovali. Myslím si, že se nakonec malinko větší individuální kvalita Sparty projevila. Můžeme mluvit o procentech využití přesilovek sem a tam. Měli jsme v přesilovkách tolik šancí jako Sparta, ale tam se ta individualita svým způsobem ukáže. Góly, které jsme dostávali ve hře pět na pět, byly divné. Dvakrát po buly, skákalo to tam. Jinak mě mrzí hlavně první zápas. Kdybychom v něm hráli něco takového jako dneska, tak bychom možná bod z Prahy mohli přivézt a možná by se s tím dalo udělat malinko víc. Nicméně Sparta byla dobře připravená, dobře koučovaná a zasloužené sérii vyhrála."

Josef Jandač (Sparta): „Myslím si, že o dnešním utkání rozhodl nástup, kdy jsme vedli 2:0 a v celém zápase jsme neprohrávali. Věděli jsme, že soupeř do toho dá všechno. Bylo to bojovné utkání, kluci ho ubojovali a díky nim se to dostalo do situace, kdy jsme vyhráli takhle nechci říct hladce, ale rychle. Vítězství 4:0 na zápasy je pro nás super. Teď si odpočineme a připravíme se na semifinále."

Hradec Králové - Sparta Praha 3:4

Branky a nahrávky: 10. Tvrdík (Červený, Dietz), 22. Šimánek (T. Knotek, Jank), 36. Valcourt (Kopta) – 9. Buchtele (Réway, K. Pilař), 10. J. Mikuš (Kumstát, Rolinek), 26. Forman (Přibyl), 56. Kumstát z tr. střílení. Rozhodčí: Pešina, Šír – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5, navíc Kukumberg 10 min. a do konce utkání – Forman 10 min. Vyloučení: 1:2. Diváci: 5926. Třetiny: 1:2, 2:1, 0:1. Konečný stav série: 0:4.

Hradec Králové: Kantor – Pláněk, Vydarený, Čáp, Jank, Dietz, Vašíček – Kudrna, Mertl, Šimánek – Dej, Tvrdík, T. Knotek – Vantuch, Kukumberg, Červený – Valcourt, Troliga, Kopta. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Sparta: Novotný – Ďaloga, J. Mikuš, K. Pilař, Polášek, Piskáček, Barinka – Kumstát, Pech, Rolinek – Réway, J. Hlinka, Buchtele – Sabolič, Cingel, Vondrka – Forman, Přibyl, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.