Hokejová Slavia má dva domovy.

Extraligové zápasy hraje v nejmodernější evropské hale – O2 Areně. Tréninky absolvuje v Edenu. Na stadionu, který má své nejlepší roky za sebou. Je mu 36 let. Proto se musí čas od času rekonstruovat.

Jako v minulém týdnu. Namontováno bylo 1066 nových sedaček.

„Výměna byla potřebná z bezpečnostních důvodů, hasiči měli výhrady. Dále došlo ke zpevnění ochozů. Když se blíží konec životnosti, tak se musí investovat,“ vysvětluje Ladislav Blažek, obchodní manažer Slavie.

Krok, který se dokáže mnohdy vyšplhat do stovek tisíc korun. Kde je vzít a nehrábnout jen do klubové kasy?

„Permanentně žádáme o nějaké dotace. SK Slavia (sdružuje 27 klubů pozn. aut.) dostala od ČSTV 3 796 000 korun. Ona je majetkem stadionu, my jsme tu v dlouhodobém pronájmu,“ říká Blažek, který přiznává, že klub podpořilo i město. „Loni jsme obdrželi 236 000. Chápeme, že je více rukou. Tyto finance jsme využili na šatny pro mládež. Ostatní věci financujeme z vlastních zdrojů.“

Za hokejovou Slavii hraje v Edenu na tři sta dětí, juniorů a dorostenců. Z nich ale žádný příjem není. Fanoušci (rodiče) vstupné na zápasy neplatí. Občas tu sehraje letní přípravu A mužstvo, ale i tady se nedá hovořit o zisku. „Jsou dovolené, je teplo. Loni bylo na Tipsport Cup vstupné dvacet korun, letos bude dobrovolné,“ hlásí dopředu Blažek.

Eden, jenž byl postaven na začátku sedmdesátých let, se patrně už žádné velké slávy nedočká. Sice přibyly nablýskané červené sedačky, halu zdobí nově nakreslené logo (platil klub, pozn.aut.), ale nejvyšší soutěž se na tento led nepodívá.

Ani na méně atraktivní zápasy, které nepřitáhnou fanoušky do O2 Areny a klub je musí v případě menší návštěvnosti dotovat (cca 3000 lidí, pozn. aut.). „Extraliga se v Edenu hrát nebude, stadion nesplňuje limity. Snad kdyby byly provozní problémy v 02 Areně a nemohli jsme hrát na jiném náhradním hřišti, tak možná, ale to by přineslo organizační nesnáze…permanentky, nasmlouvaní sponzoři,“ vylučuje už dopředu Ladislav Blažek.

A tak se na nové čerstvé sezení uvelebí rodinní příslušníci, kteří chodí fandit svým ratolestem a vše zůstane při starém.

A za pár let se zase něco opraví…