Numero jedna – úřadující šampion. S tímto cejchem vstupuje Slavia do extraligového ročníku 2008/09.

Tým, co loni dobyl český hokejový grál. Jenže loňský ročník už odvál čas. Je tu nová výzva, začíná se od nuly.

Do šestého místa

„Koukněme se na to střízlivýma očima. Máme respekt ke všem týmům. Řekl jsem už několikrát, že liga je vyrovnaná. Každý může porazit každého,“ myslí si kouč Vladimír Růžička, který si dává postupné cíle. „Po základní části bychom chtěli být do šestky a pak zaútočit. Určitě nebudu rád, pokud bychom se pohybovali pod hranicí postupu. Dobře začít by se mělo, to vím, ale my míváme v začátcích trochu potíže. Z toto mám nepatrně obavu,“ přemítá zkušený kouč.

Mužstvo z Edenu disponuje jedním z největších rozpočtů na naší scéně, jenže v kolonce příchozích hráčů se tento prvek dvakrát neprojevil. Do slávistické šatny zavítal jediný nový muž, Milan Kraft z Karlových Varů. „Milan je pro nás velice dobrý. Já si dal za úkol udržet Romana Červenku a Jardu Bednáře. Tito dva jsou pro mě víc než nějaké posily. V sezoně přišel i Honza Novák, takže taky obrana je stabilizovaná,“ je spokojený Růžička.

Na dvou frontách

Extraliga, to je jedna „válečná“ zóna, kde bude Slavia hájit svoji čest. Druhým bojištěm se stane Liga mistrů. „Velká soutěž, velké peníze a velká odpovědnost nejen vůči klubu, ale také českému hokeji. Chceme uspět a moc se na konfrontaci těšíme. Bude zajímavá i pro fanoušky. V obou soutěžích musíme hrát úplně naplno,“ přidává se také asistent Jiří Kalous, který několikrát v sezoně převezme pomyslné trenérské žezlo.

V dny, kdy se Růžička ujme šéfování národního týmu. „Nemyslím, že se dostávám do nějaké vyšší pozice. Nám to spolu funguje. Víme, co máme v plánu,“ zůstává klidný druhý muž střídačky. „Nejdůležitější bude start sezony.“

TAHÁKY SLAVIE

Obhajoba titulu
Kdo by přece nechtěl vidět úřadujícího mistra extraligy.
Vladimír Růžička
Osobnost, která rozdmýchává vášně. Navíc nyní usedl také na střídačku reprezentace.
Útočné duo B + Č
Co předvede Jaroslav Bednář s Romanem Červenkou?
Brankář showman
Adam Svoboda dokáže své fanoušky vždycky pěkně pobavit.
O2 Arena
Nejluxusnější hala v Česku vám poskytne prvotřídní komfort.

Lepší je asi do toho vlítnout, říká gólman Svoboda

Brankář Adam Svoboda si může oddychnout. Letní dril je minulostí. Na řadu přichází extraliga. Slavia s třicetiletým mužem v masce vyráží do boje o ligové body. „Zaplať pánbůh, že příprava skončila. Toto období je potřebné, ale ne nijak příjemné. Ale člověk si to zase trochu osahal. Teď se už budeme soustředit jen na zápasy,“ je nedočkavá sešívaná jednička.

Začínáte v Budějovicích, pak zajíždíte do Pardubic…

Těžký los. Ve třetím kole Bolka (nováček z Mladé Boleslavi) a hned čtvrté utkání derby se Spartou. Ale ono je lepší do toho vletět hned než se nějak rozehrávat. Nevyberete si.

Letošní příprava nebyla výsledkově ideální. Stejně jako loňská, ale tam se vám start povedl. Co tento rok?

Začátek je důležitý pro pohodu, klid. Když se budeme pohybovat do pátého místa, tak se dýchá líp. Ale letos obhajujete titul. Další důvod soupeřů proč vám více znepříjemnit život… Na Slavii se chce každý vytáhnout. Už proto, že jsme pražský tým a trénuje nás Růža. Ale pro mě to není nic nového, jsem zvyklý z Pardubic. Nejdeme do sezony s tím, že chceme obhájit, ale že chceme hrát dobrý hokej a držet se nahoře.

Do mužstva přišla jediná posila, Milan Kraft z Karlových Varů. Není to málo?

Pro mě to není překvapení. Mladí kluci jsou tady zase o rok starší a zkušenější. Je na nich, aby se posunuli výš. Navíc přibyla Liga mistrů. Další velký zápřah… Jsme dobře natrénovaní. Únava se může projevit snad jen u cestování, ale každý víme, jak regenerovat. Každopádně není příjemné dvě hodiny letět a pak jet třeba tři hodiny autobusem.

Ale Slavia dopadla dobře. České Budějovice musí do Ruska.

Souhlasím. Švýcarsko a Švédsko jsou rozhodně příjemnější.

Minulá sezona se vám povedla. Měnil jste něco v přípravě?

Jen betony a lapačku, protože moji značku už nevyrábějí.

Ani trenéři nepřišli s novinkami?

Chytal jsem míň přípravných utkání. Absolvoval jsem speciální tréninky s panem Hronkem. Teď ukáže liga, co bylo správné a co ne. Už mám něco odchytáno, tak by to mohlo stačit.