Slavia odehrála semifinále famózně. Od svého příušnicemi a zraněními oslabeného soka inkasovala ve čtyřech duelech pouhé tři branky a skvěle defenzivně odvedenou práci korunovala sobotním čistým kontem. Ve vyprodaném Edenu za to červenobílí slyšeli ovace 4000 fanoušků. Brankář Alexandr Hylák udržel nulu podruhé v tomto play off, shodou okolností jí uzavřel i čtvrtfinálové klání s Prostějovem.

To skončilo také 4:0 na zápasy, Slavia sviští za svým cílem vrátit se po roce do extraligy. Vycházejí jí mimo jiné i oslabení – Tomáš Jiránek se v něm dnes prosadil proti Budějovicím už podruhé. Jen disciplína dělá Pražanům problémy. Milan Hruška se stal třetím slávistou v sérii, jenž dostal trest do konce utkání.

„Budějovicím pár hráčů chybělo, ale přesto podávaly výborné výkony a zápasy byly vyrovnané. Věděli jsme, že dnes do toho dají všechno, že je to jejich poslední šance, a byli jsme na to připraveni," řekl trenér Milan Razým.

Přestože Pražané vyhráli v play off osm zápasů za sebou, zkušený kouč si byl vědom, že ne vše bylo ideální. „Nebylo to tak, že bychom soupeře ve všech zápasech převálcovali, ale máme velkou podporu v brance - Saša (Hylák) chytá výborně, což je základ, a čtyři vyrovnané lajny," podotkl Razým, který se na post hlavního trenéra přesunul v průběhu sezony místo Pavla Hynka.

Jihlava má mečbol

Bez inkasované branky zvítězila i Jihlava, které chybí od postupu do baráže přes Ústí nad Labem uspět v pondělním duelu na domácím ledě. „Do puntíku jsme splnili naši taktiku. Byli jsme trpěliví, podali jsme týmový výkon. Získali jsme cenné vítězství, pro které jsme si přijeli," řekl asistent trenéra František Zeman.

Vedle prostředí bude mít Jihlava i psychickou výhodu – brankář Dukly Jakub Škarek přiváděl ústecké střelce k šílenství. Šestnáctiletý talent kryl všech 37 střel soupeře včetně trestného střílení Davida Merty v samotném závěru.

Na začátku prostřední třetiny Škarkovi pomohlo i břevno a vzápětí na druhé straně poslal Jihlavu do vedení Aleš Jergl. To byl klíčový moment zápasu, hosté zanedlouho přidali druhou trefu a Škarek si řekl o víc prostoru na ledě, než kolik dosavadními třemi duely ve vyřazovací části dostal. „Jakub podal perfektní výkon. S Davidem Honzíkem tvoří vyrovnanou brankářskou dvojici a vychytaná nula podtrhla jeho výkon," dodal Zeman.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Slavia Praha): „Sehráli jsme s Budějovicemi vyrovnanou partii. Věděli jsme, že do toho dnes dají všechno, protože to byla jejich poslední šance. Byli jsme na to dobře připraveni a o výsledku rozhodl jednak náš gól v oslabení a taky to, že jsme ubránili pětiminutové oslabení a že jsme poté využili naši přesilovku. Jinak musím pochválit diváky, vytvořili výbornou kulisu. Oba tábory byly skvělé a takhle to má na hokeji vypadat."

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): „Prohráli jsme, protože jsme nedali branku. Soupeř čekal na naše chyby a my jsme jich udělali hodně i při našich přesilovkách. V přesilovce jsme také dostali první branku. Myslím ale, že jsme bojovali až do konce navzdory tomu, že jsme před dnešním utkáním prohrávali už 0:3 na zápasy. Snažili jsme se vrátit sérii ještě alespoň na jeden zápas k nám domů, což se nám ale bohužel nepodařilo."

Slavia Praha - České Budějovice 2:0

Branky a nahrávky: 17. Jiránek (Hraško, Tuominen), 39. Knot (Čermák, Tuominen). Rozhodčí: Petružálek, Schmejkal - Kotlík, Zídek. Vyloučení: 6:11. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4000. Třetiny: 1:0, 1:0, 0:0. Stav série: 4:0.

HC Slavia Praha: Hylák (Král) - Krstev, Knot, M. Hruška, Pavlin, Hraško, Kolařík - Mikulík, Šafránek, D. Hruška - Robinson, Vas, Markovič - Jiránek, Tuominen, Čermák - Bahenský, Kašpařík, Ondráček

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha (Gába) - Suchánek, Kolmann, Mucha, Zíb, Bohunický, Vráblík, Michal - Nouza, Straka, Chovan - Žálčík, Babka, Žovinec - Sloboda, Mikyska, Točík - Marek, Prokeš, Panáček

Druhé semifinálové utkání

Ústí nad Labem - Jihlava 0:3 (0:0, 0:2, 0:1), branky: 26. Jergl, 35. Skořepa, 45. Štebih. Stav série: 1:3.

Čtěte také: Slavia vyhrála v semifinále play off první ligy i třetí zápas