"Výsledek je poměrně dobrý, ale spokojený s výkonem nejsem. Zaplaťpánbůh jsme vyhráli konečně víc než o gól, teď se musíme připravit na zítřek. Musíme dát góly rychle ze začátku, pak se to zklidní," řekl po zápase trenér Vladimír Růžička.

Z defenzivní ulity vykoukli Francouzi až v poslední části a Ondřej Pavelec vytáhl dva klíčové zákroky proti Rauxovi s Bertrandem, udržel tak náskok 2:1.

Jinak se ale Francie hlavně bránila. Dala světu Papinův hrnec a skoro celý zápas si užívala, jaké je, když jste v něm zavření, vaříte se a nemůžete ven. Země galského kohouta navíc nechalo odpočívat své dvě hvězdy, jen na tribuně zůstali brankář Cristobal Huet a Stéphane da Costa.

Česko mělo od začátku navrch a výrazně, soupeře jasně přestřílelo a od druhé třetiny k velkému množství ran přibývaly i brankové příležitosti. Za gólmanem Hardym zvonily tyče, byl v ohni střel.

Přesně tohle národní tým potřeboval, do houževnatého soupeře se muselo dupat! „Viděl jsem Francii v úterý. Hraje hodně dobře přesilovky a má šikovnou první lajnu, výborně bruslí a dovede se držet na puku. Celý tým pak dobře brání. Doufám, že dáme rychle první gól, který nás uklidní a budeme si víc věřit," přál si český útočník Vladimír Sobotka.

Ke zvratu zavelel Němec

Jenže na úvodní zásah čekala reprezentace až do 21. minuty, když všechno před sebou propálil bek Ondřej Němec. Chvíli po něm zvyšoval právě Sobotka na 2:0. Za Francii pak snížil z ojedinělé šance obránce Hecquefeuille, který využil obrovského provozu před Pavelcem.

Čeští trenéři před zápasem překopali útoky a vyšlo jim hlavně nasazení Tomáše Hertla do první formace. Gól sice nedal, ale před Sobotkovým gólem znamenitě clonil před brankou. Velkou práci odvedl i před čtvrtou trefou. Slušně si vedl i mladík Dominik Simon. Že nastoupil vedle Jaromíra Jágra? Nelekl se. Nedával mu každý puk, sebevědomě se snažil také něco vykoumat.

Přesto nebyl Růžička příliš spokojený. "Moc se mi to nelíbilo. Zatím tomu pořád něco chybí. Proti Rakousku necháme útoky asi tak, jak byly teď, ale možná je pak proházíme během zápasu," uvažoval Růžička. "Ale Ondra Pavelec chytat bude," dodal k volbě brankáře.

Dalším soupeřem Rakousko

Simon taky rozjel akci, kdy se dostal puk přes Kováře až k Jágrovi, jenž zvyšoval na 3:1. Čtyřiatřicetiletý veterán bodoval zatím v každém českém zápase na turnaji.

Pak už jen pokračovala česká střelba, Němec s Červenkou upravili na konečných 5:1.

Další bitva s hokejovým trpaslíkem čeká národní tým v pátek, od 16.15 narazí na Rakousko. "Zatím jsem viděl asi půl třetiny jednoho jejich zápasu. Ale trenéři nám připraví na páteční dopoledne sestřih, jak hrají. Musíme zase vyhrát. Nebudu říkat, že to je papírově slabší soupeř, takoví už nejsou. Ale jdeme si pro vítězství," řekl český hrdina Němec.

ČR - Francie 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 22. Němec (Novotný), 27. Sobotka (Krejčík), 45. Jágr (Jan Kovář, Simon), 49. Němec (Hertl, Voráček), 55. Červenka (Němec, Krejčík) - 29. Hecquefeuille (Lamperier, Guttig). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17.110.

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Simon - Červenka, Novotný, Erat - Smoleňák, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Francie: Hardy - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, T. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, Lamperier, Guttig. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.

Čtěte také: Krutá porážka. Češi prohráli s Kanadou, Crosby a spol. dali šest gólů