Sparta nastoupila při absenci jedničky Tomáše Pöpperleho v brance s Filipem Novotným, který dostal při osmém startu v sezoně příležitost poprvé od 13. listopadu. V dresu Karlových Varů debutoval ruský obránce Viktor Baldajev, který je v klubu na zkoušce.

Tuominen minul

Hosté hráli už po 12 sekundách přesilovku po Piskáčkově vyloučení, ale otevřít skóre mohla v oslabení Sparta. Forman se dostal do přečíslení s Klimkem, který ale tísněný Dujsíkem nezakončil a Závorku neohrozil. Po přesilovce se ocitl v šanci hostů Tuominen, ale minul.

Na druhé straně otestoval Závorku Řepík, ale šancí viděli diváci v O2 areně v první třetině minimum. Sparta se neprosadila při Dvořákově trestu a v 19. minutě Kudrna trefil z levého kruhu horní tyčku.

Sparta byla aktivnější

Sparta byla nadále aktivnější, ale její střely končily u Závorky. Ve 28. minutě na karlovarském brankáři ztroskotal i Kumstát, kterého našel mezi kruhy Řepík. Netíkova střela skončila mimo. Na druhé straně nejdříve zahrozil Vojtěch Tomeček a sám před Novotného se dostal Skuhravý, ale neuspěl.

Po další Řepíkově akci zasáhl proti Pechovi betonem Závorka. Ve 36. minutě se už Sparta radovala, když Pech přihrál před branku Kumstátovi, který poslal puk pod Závorkovým levým betonem do branky. Odpovědět se snažil tečí Skuhravý a na Novotném vzápětí ztroskotal Stloukal.

Útočník Karlových Varů David Gríger, útočník Sparty Petr Vrána a útočník Karlových Varů Antonín Dušek.Zdroj: ČTK/ Vít Šimánek

V nastavení bylo rušno

Vyrovnání se dočkali hosté po 80 sekundách třetí třetiny, když se individuálně prosadil přes obranu Sparty bek Martin Rohan a překonal Novotného. „Zachytil jsem puk na modré a viděl díru mezi dvěma hráčema, hned jsem tam vjel a pak už jsem si to jen dával s bekhendu na forhend a hned střílel nahoru," popsal akci Rohan, který se trefil poprvé v sezoně. Vrátit vedení Pražanům mohl Klimek, ale Závorka si s jeho bekhendovým zakončením poradil.

Nerozhodný stav se nezměnil při vyloučení domácího Nedomlela ani při dvou trestech Baldajeva. V nastavení bylo rušno. Velkou šanci hostů neproměnil Gríger, jemuž nejdříve v úniku utekl kotouč, ale stihl ještě udělat kličku do bekhendu, po které přestřelil. Naopak Pech tvář v tvář Závorkovi uspěl. „Bod ze Sparty je určitě dobrý. Bohužel jsme měli v prodloužení ještě dvě gólové šance, které se nám nepodařilo využít. A pak jsme gól dostali," litoval Rohan, který má na kontě ze 143 extraligových utkání dvě trefy.

Hlasy trenérů po utkání Jiří Veber (Sparta):
„Nebudeme si nic nalhávat, nejsem spokojení, protože jsme chtěli tři body. Čekali jsme, že to bude těžké utkání, což se potvrdilo už v první třetině. Ve druhé jsme dobývali bránu Karlových Varů, ale nebyli jsme asi ve správný moment na správném místě. Nejsme vůbec spokojení s produktivitou. O inkasovaný gól jsme si na začátku třetí třetiny koledovali. V prodloužení to spadlo na naši stranu."
Jiří Veber, trenér HC Sparta.Zdroj: ČTK/Pavel Paprskář  

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary):
„Musím kluky pochválit, protože bojovali. Byl to pro nás těžký zápas. Víme, že Sparta je hrozně kvalitní soupeř. Jsme rádi, že jsme tady uhráli bod. Závěr třetí třetiny nebyl jednoduchý, tam jsme ustáli dvě přesilové hry soupeře. Sparta mohla klidně rozhodnout a nemuseli jsme mít nic. Na druhou stranu nás trošku mrzí to prodloužení, v něm jsme měli dvě velké šance, které jsme nedali. Soupeř pak rozhodl a získal extra bod, který by byl pro nás zlatý. Bohužel ho nemáme a jsme rádi aspoň za ten jeden."
Mikuláš Antonik. Zdroj: ČTK/ Pavel Paprskář

38. kolo hokejové extraligy:HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:1 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky:
36. Kumstát (Pech, Řepík), 64. Pech (Kumstát, J. Mikuš) - 42. M. Rohan. Rozhodčí: Horák, Hejduk - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 5122.
Sestavy:
Sparta Praha: F. Novotný - Piskáček, J. Mikuš, Gernát, Nedomlel, Švrček, Barinka - Klimek, P. Vrána, J. Hlinka - Netík, Ihnacak, Forman - Řepík, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
Karlovy Vary: Závorka - Sičák, Dujsík, Benák, Tomáš Dvořák, Rýgl, Harant, M. Rohan, Baldajev - V. Tomeček, Tuominen, T. Rachůnek - D. Kindl, Skuhravý, Mikulík - Stloukal, Dušek, Mullane - Harkabus, Gríger, Davídek. Trenéři: Tlačil a Anton

Čtěte také: Šéf hokejové Kobry Miloslav Šeba: Důležitý je sport i vzdělání