Teprve před pár dny ukončil letošní sezonu. Se svým týmem Eisbären Berlin došel až do finále německé soutěže, kde se však musel sklonit před současným vládcem z Mnichova, který vyhrál DEL již potřetí v řadě. Budoucí kroky dvaapadesátiletého kouče mohou směřovat na Spartu, která po poslední hořké sezoně potřebuje probrat.

„Můžeme potvrdit eminentní zájem o tuto velkou osobnost světového hokeje a také to, že jsme v kontaktu s agenturou, která trenéra Kruppa zastupuje. Oficiálně však zatím k podpisu smlouvy nedošlo,“ stojí na webu pražského celku.

Na snímku Hynek Zohorna.
Hynek Zohorna? Nejkomplexnější hokejista v extralize, tvrdí Zábranský

Krupp má za sebou skvělou hráčskou kariéru. Z německých hokejistů patří k těm, kteří se dokázali za oceánem nejlépe prosadit.

V základní části NHL odehrál přes sedm set zápasů, dalších osm desítek přidal v play-off, kde se také zapsal jako střelec rozhodující branky v bojích o Stanley Cup. Právě jeho trefa v prodloužení čtvrtého utkání proti Floridě v sezoně 1995/96 totiž znamenala zisk poháru pro Colorado.

Trenérskou kariéru odstartoval Krupp hned největším soustem. Postavil se na střídačku německé reprezentace, kterou nakonec vedl šest let.

SROVNÁNÍ S FOTBALOVOU SPARTOU? ZCESTNÉ

V roce 2011 se vydal na klubovou dráhu. Sedm sezon rozdělil takřka rovnoměrně mezi Kolín nad Rýnem a Berlín. Titulu se nedočkal, přesto jeho jméno budí respekt.

Legenda plzeňského hokeje a majitel klubu Indiánů Martin Straka.
Straka o konci na lavičce Plzně: Po deseti letech zápřahu si chci odpočinout

Může se prosadit i v Česku? Z nějakého důvodu tu pšenka zahraničním odborníkům příliš nekvete, a to nejen v hokeji. Kruppův příchod tedy může být přelomový.

„Přinese nový pohled na věc, nebude absolutně zatížen prostředím, minulostí a vazbami, což může pomoci i hráčům, kterým například nevyšla minulá sezona. Nevidím důvod, proč by české prostředí nemělo být připraveno,“ říká bývalý sparťanský útočník Michal Sivek.

To si však mysleli i fotbaloví bafuňáři na Letné, dalo by se argumentovat. „Krupp je v hokeji takovou osobností, kterou ve fotbale minulý trenér sparťanských fotbalistů zdaleka nebyl. Tohle srovnání je zcestné,“ nevidí problém Sivek.

Tomáš Hertl
Útočník Tomáš Hertl: Bude to skvělá série, Vegas žije hokejem

V případě angažování německého kouče bude pro holešovický klub důležité rozmyslet se, jakým způsobem poskládat realizační tým, aby se Kruppovi dostalo co největší pomoci.

„Nepřísluší mi hodnotit, jak by se měla Sparta zachovat. Logicky by ale měl mít zahraniční trenér po ruce asistenta, kterému věří a zná ho, ale na druhé straně i kvůli adaptaci někoho, kdo se vyzná v českém prostředí a má ke klubu vztah,“ vysvětluje bývalý forvard.

Jedno je jisté. Kruppův příchod může zamávat poměry v českém hokeji a posunout Spartu o kus vpřed. Pro extraligu by to jistě byla vítaná reklama.