Polášek věděl, že přestoupí do Ruska, už před týdnem před posledním šestým finálovým zápasem, v kterém pohasly naděje Sparty v boji o titul s Libercem. "Podepsal jsem smlouvu ještě před posledním zápasem sezony. Byla to nabídka z KHL, musel jsem se nad tím hodně zamyslet," řekl novinářům na nedělním srazu reprezentace v Praze.

Zájem o něj mělo víc klubů KHL, proto zvažoval co nejlepší výběr dalšího působiště. "Bylo fajn, že jsem si mohl vybrat. Zvolil jsem Novosibirsk, protože si myslím, že tím stylem a hrou mi to sedne. Bylo mi řečeno, že hrají fakt dobrý systém," uvedl Polášek, který pomohl Spartě k zisku stříbra 34 body za 12 tref a 22 asistencí z 66 zápasů včetně play off.

Osobní řidič pro hráče

Informace o Sibiru získával i od útočníka Tomáše Vincoura, s kterým se nyní potkal v reprezentaci. "Překvapilo mě třeba, že tam všichni kluci využívají osobní řidiče. To nevím, co budu vysvětlovat doma tátovi, že mě vozí nějaký cizí chlap," usmíval se Polášek.

Vincour sice po jedné sezoně v Novosibirsku končí, ale gólman Alexander Salák v klubu pokračuje. "Je to vždycky lepší, jakmile tam je někdo, kdo tam má zkušenosti, tak může strašně pomoci. Jak neznáte jazyk, potřebujete pomoci s bydlením a poznat město a kluky představit. Rusky zatím neumím ani pozdravit, ale hned jak skončí sezona, tak se do toho vrhnu," řekl Polášek.

Vítkovický odchovanec působil necelých pět let v zámoří, kde hrál v juniorské lize QMJHL, v AHL na farmách Vancouveru a další nižší soutěži ECHL. Je připravený na to, že Rusko a navíc Sibiř bude jiná destinace.

Přítelkyně stojí za ním

"Počítá se s tím, že si tam nejede člověk zrovna užívat život, ale hokej je tam o stupeň výše než extraliga. Myslím si, že mě to v kariéře posune dopředu hodně. Přítelkyně by raději někam do tepla, ale ona ví, jaký ten život se mnou je a jak to bude vypadat. Je v tomhle strašně tolerantní a vstřícná, jakmile se něco naskytne a já na to kývnu, tak stojí za mnou," uvedl Polášek.

V minulé sezoně sehrál za reprezentaci po svém debutu osm zápasů, v té letošní se dočkal pozvánky až bezprostředně před šampionátem. Při prvním startu v pátek ve Znojmě se podílel na výhře nad Švédskem 7:1 třemi asistencemi a v úterý proti Kanadě chce ze všech sil zabojovat o premiérovou účast na mistrovství světa. Do Ruska by mělo jet devět beků.

"Nominace je otevřená, je nás deset obránců. Nejsem v pozici, že bych se na něco měl šetřit. Jestli se dostanu do hry proti Kanadě, tak tam nechám úplně všechno. Jestli se trenéři rozhodnou, že jsou tam lepší beci, tak sklopím uši a půjdu dál," dodal Polášek.

Čtěte také: Polášek chce vybojovat účast na hokejovém mistrovství světa