Jen stručná zpráva na úvod: hokejisté Tampy Bay porazili v první bitvě 3:2 newyorské Rangers. Odveta? Koná se dnes v noci…

Ne, NHL do Prahy ještě nezavítala, ale v zámoří se koná její předehra přípravných zápasů.

Ty ostré jsou na řadě příští víkend. V Česku v tu dobu vypukne hotové šílenství. Cítit ho ovšem začnete už od zítřejšího odpoledne! Na Ruzyni totiž usedne speciál z New Yorku. Přiletí mužstvo Tampy Bay Lightning se zástupci z NHL. „Včetně jejího prezidenta Garyho Bettmana,“ oznámil Miroslav Černošek.

Česká sportovní, jeho pořádající společnost, je teď 24 hodin denně na nohou. Ještě včera měla poradu s organizačním štábem čítajícím asi 70 lidí. A sám Černošek spěchal na další jednání, aniž by zůstal do konce tiskové konference.

Aby také ne. Metropole za osm dní hostí akci, jež se zapíše do dějin. Sledovat ten dvojzápas bude přes 110 států světa… Akreditaci na ni dostalo 180 novinářů z asi 20 zemí. „Žádal zhruba dvojnásobek,“ řekl zástupce pro média Karel Tejkal.

Plán zámořských klubů? Nabitý do poslední hodiny.

Lightning, kteří z New Yorku odlétají ještě dnes v noci tamního času, chtějí v pátek stihnout úvodní trénink. „Varianta od tří hodin v O2 Areně však není moc pravděpodobná, spíš si tým zabruslí mezi čtvrtou a šestou v Letňanech,“ přiblížil program Miroslav Šafařík, šéf organizačního výboru.

Už v neděli zástupce Tampy čeká exhibice v Berlíně, v úterý zase v Bratislavě, odkud se ještě ten večer vrátí do Prahy. O den později slíbili návštěvu Jedličkova ústavu, společně s Rangers jsou pak také pozváni k premiéru Topolánkovi či na velvyslanectví USA. Přesně za týden jsou konečně k vidění i veřejně otevřené tréninky.

Ano, to už dorazí i očekávaný New York Rangers.

Mimochodem: s Tampou zítra v upraveném charteru přiletí jen 90 osob, přitom do klasického Boeingu 757 se jich vejde až 230. Tak si představte, v jakém luxusu hráči létají…

Však tu budou oba kluby pod přísnou ochranou. Jako by Češi čekali na summit prezidentů světových velmocí. „Vedení soutěže nám připravilo bezpečnostní manuál, který je tlustší než skripta lidské anatomie,“ pousmál se Šafařík. „Na 95 procent jsme na všechno připraveni,“ ohlásil poté.

Pokud NHL toužíte spatřit na vlastní oči, ještě máte šanci. Ze zámoří se kvůli oslabujícímu dolaru vrátilo do nabídky kolem 450 vstupenek.

„Oba týmy se sem těší,“ slyšel v zámoří Šafařík. Oba českou stranu ujistily: Start ročníku proběhne v ostrém stylu.