Mnozí předpovídali podobný osud i Spartě, která se do vysočanského luxusu nastěhovala letos v létě po sestupu pražského rivala do první ligy. Co na to říkají čísla?

Sparta zatím v základní části odehrála v O2 areně sedm duelů s průměrnou návštěvností 5601 diváků na utkání, což je třetí nejlepší výsledek v extralize (ale méně, než kolik na Spartu chodilo loni do stařičké Tipsport areny).

Slavia měla v sezoně 2014/2015 průměrnou domácí návštěvnost 3892 diváků (horší byly už jen týmy Mladé Boleslavi a Karlových Varů). Jistě, nová sezona ještě není ani ve čtvrtině, něco ale tahle čísla naznačují.

„Chodí sem víc lidí než na Slavii, je vidět, že ve spodním patře lidi jsou," povšiml si bývalý slávista Roman Červenka, který v O2 areně hrál v neděli s Chomutovem (hosté prohráli 0:4). „Sparta tu má lepší atmosféru. Těžko říct, jestli je to tím, že mají víc fanoušků, nebo něco dělají líp," dodal Červenka.

V týmu Chomutova zdaleka nebyl jediným pamětníkem slávistické vlády v O2 areně. V týmu Pirátů je celkem devět exslávistů plus trenér Vladimír Růžička.

Na druhé střídačce

„Pikantní to bylo určitě v tom, že všechny ty sezony jsem stál na té druhé střídačce. Nijak jsem to neprožíval, ale když už člověk přijede do této haly, tak si vzpomene na to nejlepší. Je krásná a my jsme tady prožili titul i finále. Byli jsme tady od roku 2004 pořád domácí," zavzpomínal si Růžička.

„Falešné derby" v neděli přilákalo 6409 diváků. Tradiční zápolení pražských „S" extralize v této sezoně chybí. „Vím, že Chomutov je taková půlka Slavie, ale hráli jsme proti Chomutovu. Že by to připomínalo derby, to určitě ne," odmítl sparťanský gólman Tomáš Pöpperle.

Dosavadní průběh nového ročníku se zdá potvrzovat dvě věci:

1. Spartě se podařilo překonat počáteční odpor mnoha fanoušků ke stěhování do nového.

2. Bídná návštěvnost na Slavii nebyla způsobena jen jakýmsi „antikouzlem" O2 areny. Spartě to zjevně začíná šlapat. „Když jsem hrál ve Slavii při výluce NHL, tak kromě zápasů s Kladnem bylo dole jen pár diváků," vzpomínal Červenka.

Jasně nejvyšší návštěvnost v extralize mají Kometa (7583) a Pardubice (7435). Doženou je sparťané?