Pozice Letňan nebyla jednoduchá, po brankovém přídělu v prvním zápase musely k postupu zvítězit o pět branek. Tomu odpovídalo jejich nasazení, od úvodních minut si vypracovaly řadu střeleckých příležitostí, opět se však ukázalo, že zkušenosti jsou na straně dvorských.

Obránce Letců František Kautský střílí na branku Rodosu. Jeho pokus však, stejně jako řada dalších, ztroskotal na domácím brankáři Čápovi.
Letňanští Letci věří i přes úvodní prohru v postup

Šanci dostal talentovaný šestnáctiletý gólman

„Dvůr si hlídal výsledek, čekal pouze na naše chyby a z nich vyrážel do protiútoků. Šancí jsme měli dost, ale jejich gólman chytal vážně skvěle a podržel je v důležitých momentech," pochválil svého soka brankář Lukáš Pařík.

Teprve šestnáctiletý talentovaný gólman dostal v odvetném utkání přednost před svým kolegou Olivou a za projevenou důvěru se rovněž odvděčil vynikajícím výkonem. Zároveň pro něj šlo o derniéru v letňanském dresu, po sezoně posílí juniorku Liberce.

Byl to neskutečný zážitek, loučil se s týmem Pařík

„Jsem rád, že mi trenér dal příležitosti chytat v takovém výjimečném střetnutí. Finále kvalifikace za chlapy a můj poslední zápas na stadionu, kde jsem strávil devět let. Neskutečný zážitek, nikdy na utkání nezapomenu," loučil se s týmem Pařík, který je zároveň součástí mládežnických reprezentačních výběrů.

Přestože se kýžený postup nekonal, jako úplně neúspěšná se sezona hodnotit nedá. V základní části a následné nástavbě prohráli Letci jediný zápas a potřetí za sebou ovládli pražský přebor. Kvalifikaci načali prohrou v Krumlově, to byl však jediný zádrhel na cestě do finálové sérii, kde podlehli městu vyhlášené zoo v obou zápasech. Přesto bylo v krátké pětileté historii letňanské áčko postupu nejblíže.

Hráči nechali na ledě všechno

„Byli jsme samozřejmě smutní, že jsme prohráli, zároveň bylo skvělé, dostat se tak daleko. Rovněž trenér na nás byl pyšný. Přál nám hodně štěstí do nadcházející sezony a říkal, že se na kluky přijede vždy rád podívat," naráží Pařík na konec kouče Jana Doutnáče na lavičce Letňan, ze které odchází z časových a zdravotních důvodů. „Trénování mi bude chybět. Ale v kontaktu zůstaneme a občas se přijdu podívat třeba v roli asistenta," slíbil pro klubové stránky.

„Co hráči v posledním utkání předvedli, si zasluhuje uznání. Hráli na doraz až do konce, na hranici svých možností nechali na ledě úplně všechno. A diváci byli samozřejmě skvělí," neopomněl Doutnáč pochválit našlapanou Ice arénu, do které se díky obrovskému zájmu vůbec poprvé prodávaly vstupenky. Přestože výkon ve finále na druhou ligu nestačil, naděje na postup existuje i nadále.

Hráči HC Kobra Praha. Ilustrační foto.
Pražská S mají volno, Kobra a Letci stále hrají

V nejbližších týdnech by měl Český svaz ledního hokeje rozhodnout, zda se bude celostátní soutěž rozšiřovat. V případě, že tomu tak bude, by měli být Letci podle zákulisních informací jedni z hlavních adeptů na zisk divoké karty. Následující měsíce tak ukážou, zda se bude muset tým ze severu Prahy znovu probíjet přes kvalifikační síto, nebo se rovnou bude moci těšit na kvalitnější zápasy.

/KRYŠTOF ČERNOVSKÝ/