Nechápou, proč trenér Mike Sullivan staví českého útočníka do elitní formace po bok Sydneyho Crosbyho a Jakea Guentzela. Ano, posbíral už sice pár bodů, to by ale vedle geniálního Kanaďana s číslem 87 dokázal skoro každý. Jinak prý střílí málo gólů, na ledě nic pořádného nevymyslí a zkrátka a dobře si místo v prvním útoku nezaslouží.

Dmitrij Jaškin v dresu Dynamo Moskva
Šance jménem KHL. Hokejistům změna svědčí

Těžko najít pomýlenější názor. Co na to říká kouč Sullivan? „Dominik dělá spoustu skvělých věcí, které pomáhají jeho útoku v úspěchu. Je velmi silný s pukem, umí rozehrát, zároveň výborně brání. Je toho hodně. Samozřejmě bychom ho rádi viděli víc zakončovat, ale pracujeme na tom,“ zhodnotil Simona hlavní pittsburghský stratég.

Vytrvalost se vyplácí

Zařazení Simona vedle kapitána a hokejového všeuměla Crosbyho a kanonýra Guentzela (loni dal 40 branek) dává smysl. Spoustu toho ubrání a vybojuje, přitom si ví rady i s pukem. Po patnácti zápasech má na kontě devět bodů. Pravda, mohl vstřelit víc než dva góly, i bez toho je ale jeho příspěvek zřejmý.

„Přes léto jsem se snažil pracovat hlavně na rychlosti a na střelbě,“ řekl zámořským novinářům Simon. „Je mi jasné, že když je člověk v první lajně, čeká se od něj hodně bodů. Musí se vyrovnat s tlakem. Já na to nemyslím. Vím, že nám to spolu šlape a že góly přijdou,“ dodal jeden z nejméně nápadných Čechů v NHL.

Roman Will si výkony v dresu Liberce vybojoval angažmá ve Švédsku
Will ve Švédsku? Radost mu dělají osobní statistiky i tamní život

Sparťanský odchovanec přitom za velkou louži zamířil už v roce 2015, když zazářil na MS v Praze. Tři roky pak pendloval mezi áčkem a farmou, leckdo mu doporučoval návrat do Evropy. Simon ale vytrval a teď začal druhou sezonu jako stálý člen sestavy. Navíc pravidelně nastupuje s klubovou ikonou a jedním z nejlepších hokejistů planety.

Levná opora

„Je to samozřejmě ohromná škola,“ pochvaluje si pětadvacetiletý Čech. Crosby za svou kariéru nastupoval s mnoha parťáky, statistiky ale dokazují, že s Guentzelem a Simonem na křídlech jde o jednu z nejproduktivnějších formací, v nichž za posledních deset let hrál. Kritika vážně není na místě.

Hokejista Bostonu Bruins David Pastrňák se raduje ze svého gólu
Další úspěch pro Pastrňáka. V NHL byl zvolen druhou hvězdou měsíce října

A ještě jedna věc: Simon je obchodně řečeno velmi levný. Ročně bere 750 tisíc dolarů, což je v dnešní NHL skutečně málo. Porovnání s jeho vrstevníkem Guentzelem (příjem sedm milionů za sezonu) a Crosbym (devět milionů) bije do očí. Simon tak hraje i o novou, lukrativnější smlouvu. Nepochybně by si ji zasloužil.