Na úvod bude dobré si v rychlosti připomenout systém krajské ligy. Osmnáct mužstev je rozděleno do tří skupin po šesti a každý tým sehraje v základní části dvaadvacet duelů. Vítězové skupin a nejlepší tým z druhého místa pak postoupí přímo do čtvrtfinále. Zbylé celky na druhých místech a také třetí, čtvrté a páté týmy utvoří minitabulku, z níž se prvních osm utká mezi sebou v předkole play off. Poslední týmy skupin se spolu poperou ve skupině play down, z níž poslední sehraje baráž o setrvání v krajské lize.

Ve skupině Východ se zatím jako jasný adept na přímý postup do čtvrtfinále profilují Poděbrady. Ty stihly během patnácti zápasů posbírat už třicet bodů a před druhou Čáslaví mají náskok sedmi bodů. Další pořadí už je ale na východě extrémně vyrovnané. Béčka Kolína i Mladé Boleslavi ztrácí na Čáslav jen jediný bod a pátá Kutná Hora je jen o další dva body pozadu. Jasně poslední jsou na Východě Žabonosy, které posbíraly jen devět bodů a na svém kontě mají dvě vítězství.

Skupina Východ
1. HC Poděbrady (30 bodů)
2. HC Čáslav (23 bodů)
3. SC Kolín B (22 bodů)
4. BK Mladá Boleslav B (22 bodů)
5. SK Sršni Kutná Hora (20 bodů)
6. HC Žabonosy (9 bodů)

To ve skupině Sever se asi až do konce budou o prvenství přetahovat Rakovník a Kralupy nad Vltavou. Rakovník vyhrál hned jedenáct zápasů v základní hrací době a na svém kontě má 33 bodů. Druhé Kralupy však ztrácí jen bod. Na třetím místě je odskočené s 24 body Slaný a čtvrtý je se 17 body Mělník, který se po loňském vítězství trápí. Hvězda Praha posbírala o tři body méně a poslední Benátky nad Jizerou B na svém kontě mají osm bodů.

Skupina Sever
1. HC Rakovník (33 bodů)
2. HK Kralupy nad Vltavou (32 bodů)
3. HK Lev Slaný (24 bodů)
4. HC Junior Mělník (17 bodů)
5. HC Hvězda Praha (14 bodů)
6. HC Benátky nad Jizerou B (8 bodů)

Celkový lídr středočeské krajské ligy pochází ze skupiny Jih. Černošice totiž vyhrály už dvanáctkrát a na svém kontě mají 36 bodů! Díky tomu mají také pětibodový náskok před druhým Benešovem, který má zase tři body k dobru před Velkými Popovicemi. Čtvrté místo drží na jihu Králův Dvůr s devatenácti body a stejný bodový zápis má ještě Vlašim. Žebrák zůstává posledním mužstvem, který nemá ještě ani bod a je hlavním adeptem na boj o udržení.

Skupina Jih
1. SK Černošice (36 bodů)
2. HC Lev Benešov (31 bodů)
3. HC Slavoj Velké Popovice (28 bodů)
4. HK Králův Dvůr (19 bodů)
5. HC Rytíři Vlašim (19 bodů)
6. HC Spartak Žebrák (0 bodů)

Co se týče individuálních statistik, nejvíce bodů stihl před vánoční přestávkou posbírat poděbradský Lukáš Rindoš (15+22). Nejlepším střelcem je pak černošický Tomáš Jobek (16+19) a přes třicetibodovou hranici se ještě dokázal přehoupnout Dominik Florián (12+21) z Vlašimi. Nejtrestanějším hráčem soutěže je Tomáš Brejcha (10+14) z Černošic, který zapsal už 49 trestných minut. 

Krajská liga, 14. kolo: HK Kralupy - HC Hvězda Praha (4:3), hráno 10. prosince 2022.
Krajská liga: Benešov nastřílel třináct gólů, těsné duely pro Černošice a Hvězdu