„Potřebovali jsme zabrat venku. Štěstí jsme šli od první třetiny naproti. Myslím, že jsme byli lepší mančaft. Bohužel jsme to zase nezúročili brankově, ale to je naše slabina celou sezonu. Na konci jsme byli šťastnější, někdy to tak v hokeji bývá. Hary (Harant) trefil jackpot a pro nás jsou tři body zlatý," řekl kapitán Karlových Varů Radek Duda.

Hosté chtěli hned v úvodu prolomit své střelecké trápení, při němž vstřelili ze šesti zápasů jen pět branek, ale z aktivity v úvodu vedení nevytěžili. Balán, Bartek ani Vachovec totiž v úvodu šance nevyužili. Z branky se radovala v deváté minutě Slavia, když při Dvořákově vyloučení atakovaný Jiří Doležal stihnul přihrát Vlasákovi, který zakončoval do prázdné branky. V dalším oslabení při trestu Pšurného Energie odolala.

Ani druhé dějství moc zajímavých situací nenabízelo. Jen při Poletínově vyloučení zahrozil David Hruška a po přesilovce pálil další exslávista Micka, jemuž se v noci narodila dcera. Hosté ale byli stále nebezpečnější a dočkali se vyrovnání.

Práce pro videorozhodčího

Puk dostali za Furchova záda už ve 38. minutě, branka Šmacha však neplatila pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Minutu a půl před pauzou ale už byl stav 1:1. Bartek nahodil puk od modré čáry, Duda jej před brankou tečoval a sudí Pešina s Šindlerem si u videorozhodčího ověřili, že nešlo o vysokou hůl.

„Od druhé třetiny jsme to chtěli za každou cenu překlopit na naší stranu. Byli jsme aktivní dopředu, měli jsme spoustu šancí i dost střel. My jsme dneska ty tři body chtěli. Že to tam padlo sedm sekund před koncem, to se jednou přiklonilo štěstí k nám," prohlásil asistent trenéra Energie Jaromír Kverka starší.

V úvodu třetí třetiny v oslabení při Dudově trestu zahrozili Bahenský se Skuhravým. Na druhé straně Štichovu střelu s problémy vytěsnil Závorka lapačkou. Ve 47. minutě po Dudově zakončení zůstal puk ležet za Furchem, ale hosté jej dále neprotlačili a Beňovič posunul branku. Sudí si ještě situaci překontrolovali u videa.

Rozhodnutí sedm vteřin před koncem

Slavia se v následném oslabení ubránila a v dalším průběhu třetí třetiny oba týmy soupeře do šancí nepouštěly. Až v závěru se odrazil puk k Harantovi, který vypálil a vítězný gól byl připsán Vachovcovi.

Pražané popáté za sebou nebodovali a za předposlední Olomoucí zaostávají o 13 bodů a pozice mimo baráž jim chybí ještě o bod více.

„Dostali jsme gól sedm vteřin před koncem, nevím, co k tomu říct. Měli jsme proměnit něco ve druhé třetině. Dostat se do vedení 2:0 a nenechat si srovnat na 1:1. Třetí třetina od nás byla špatná. Nám se nic nesejde. My dáme pět gólů ve Vítkovicích a sedm dostaneme. Dneska místo toho, abychom vedli 2:0, 3:0, tak si necháme vyrovnat a pak to takhle dopadne," řekl slávistický útočník Tomáš Vlasák.

Ohlasy trenérů

Josef Beránek (Slavia): „Chtěli jsme zápas samozřejmě taky vyhrát. Asi ani nevím, jak bych ho měl hodnotit. K tomu není žádné vysvětlení a slova. Kdo to viděl, tak to viděl."

Jaromír Kverka starší (Karlovy Vary): „První třetina z naší strany nebyla špatná. Spíše se vyčkávalo a padl jeden gól, který jsme dostali v oslabení. Věděli jsme, že Slavia je v přesilovkách nebezpečná a byl jasný pokyn nefaulovat. Bohužel k tomu došlo. Od druhé třetiny jsme to chtěli za každou cenu překlopit na naší stranu. Byli jsme aktivní dopředu, měli jsme spoustu šancí i dost střel. My jsme dneska ty tři body chtěli. Že to tam padlo sedm sekund před koncem, to se jednou přiklonilo štěstí k nám."

HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 1:2

Branky a nahrávky: 9. Vlasák (J. Doležal, Bednář) – 39. Duda (Bartek), 60. Vachovec (Harant). Rozhodčí: Pešina, Šindler – Charvát, Frodl. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 2430. Třetiny: 1:0, 0:1, 0:1.

Slavia: Furch – Šulc, Šenkeřík, Valach, Štich, A. Růžička, Beňovič – Vlasák, Bednář, Pletka – Kolář, Vas, Tomica – Stránský, J. Doležal, Poletín – Andres, Vrdlovec, J. Veselý. Trenéři: Gregor a J. Beránek.

Karlovy Vary: Závorka – Deyl, Bičánek, Harant, Sičák, Redlihs, T. Dvořák, Šmach, J. Tomeček – Bartek, Balán, Duda – D. Hruška, R. Hruška, Vachovec – Bahenský, Skuhravý, Micka – V. Tomeček, Zadražil, R. Pšurný. Trenéři: Mlejnek a Kverka st.