„Myslím, že oba týmy se budou snažit hrát svůj hokej. Uvidíme, s čím na nás Frölunda přijde, jestli budou pokračovat v té aktivní hře, nebo více taktizovat. Dopředu těžko odhadovat. Ale já věřím tomu, že pokud kluci dodrží, co chceme hrát, tak šance vždycky je," řekl Kalous novinářům.

Sparťané venku neprohráli 

„Začíná se od stavu 0:0 a my jsme si to ověřili už na špičkových týmech v průběhu soutěže, ať už to bylo Växjö, HV 71 nebo Kärpät Oulu. To jsou zvučné týmy, ale my jsme přes ně přešli, takže není na místě mít nějakou přehnanou obavu. Respekt tam samozřejmě je, ale ne, abychom byli podělaní," dodal Kalous.

Je přesvědčený, že právě z toho, jak se jeho tým dokázal popasovat s předchozími překážkami na cestě do finále, mohou sparťané čerpat energii a sebevědomí. Venku navíc neprohráli z celkem šesti vystoupení na evropské scéně ani jediný zápas. S Oulu a HV 71 venku naopak vydřeli postup poté, co sérii nerozehráli ideálně doma.

Frölundu hráli velmi aktivní hokej 

„Klukům to určitě může dodat takové to zdravé sebevědomí. Jedeme paralelně dvě soutěže, stojí to obrovskou spoustu sil, ale proti silným týmům jsme uspěli, což je určitě věc, která nás může posunout dopředu," věřil Kalous.

Frölundu pozorně sledoval v jejích posledních zápasech. „A musím říct, že je na nich vidět, že jde o hodně bruslivý tým. Asi ne náhodou se dlouhodobě pohybují na špici švédské ligy. Hráli velmi aktivní celoplošný hokej, hodně dohrávali souboje a mají úžasně nebezpečné přechody do rychlého protiútoku, hned otáčí hru. Asi to bude těžké, ale myslím, že by to mohl být dobrý hokej," předpověděl Kalous.

Oba týmy budou chtít hrát výborně do obrany 

Připustil však zároveň, že se na taktice obou týmů může podepsat fakt, že se hraje jen na jediné utkání a nejde o dvouzápasovou sérii, jak tomu bylo v předchozích bitvách play off.

„Oba týmy budou chtít určitě hrát výborně do obrany. A tím nemyslím pasivně, ale tak, aby nedocházelo k přečíslení, nepropadávalo se a neprohrávaly se osobní souboje. Tedy ty věci, na které se pořád tlačí. Tady to bude asi enormní z obou stran."

Sparťané chtějí uspět 

Konec Ligy mistrů bude pro Spartu úlevou s ohledem na náročný program, který má za sebou. Sparťané se ale chtějí vyždímat do posledních zbytků sil a uspět.

„Připadá mi to, že to bude asi 150. zápas ve 20 dnech… Je to neskutečně náročné, jedeme v podstatě bez pauzy a já už teď smekám před klukama, jakým způsobem to zvládají," prohlásil dvaapadesátiletý Kalous.

Je to velký zápřah 

Některé z nich navíc čekají v návaznosti na úterní duel reprezentační povinnosti. „Potřebujeme volno jako sůl. Opravdu moc. Kluci mají nějaké naplánované, ale problém bude samozřejmě u kluků, kteří připadají v úvahu pro reprezentaci. Je to opravdu velký zápřah a u těch reprezentantů budu ještě zvažovat, jak ten program poskládat pro ně. Uvidíme, kolik jich nakonec bude, na Slovenský pohár nám odjíždí tři," uvedl Kalous.

Sám stál jako hlavní kouč před necelými dvěma lety na střídačce při sedmém finále extraligy, kdy vedl Třinec proti pozdějšímu šampionovi Litvínovu. „I já chci samozřejmě vyhrát každý zápas. Ve finále chcete uspět o to víc, ale člověk z toho zase nemůže být přehnaně nervózní. Musí jít tou cestou, jakou se do toho finále dostal," zdůraznil Kalous.

Čtěte také: Sparta díky Pechově trefě v prodloužení udolala Chomutov 3:2