Začínal fandit ve dvanácti jako syn VIP člena v luxusních prostorech mezi sponzory a hosty, aby se po pár letech přesunul do kotle a získal místo bubeníka. Šéfuje fanklubu a vyzkoušel si, jaké to je být mostem mezi klubem a fanoušky. Projekt Radegast Hořká volba představuje nejobětavějšího fandu Sparty Igora Němce.

Čtěte také: Kometa vyhrála na Spartě 3:2 v prodloužení a vede v sérii 2:0

Hokej poznal ve VIP

Není právě milovníkem čísel a statistik. Jak sám říká, sbírá zážitky, které si uchovává v paměti. Jeden z prvních mu připravil táta, když jej vzal do holešovické haly. „Hokej jsem nejprve poznal ve VIP. Luxusní místa pro mě byla zážitkem a určitě mi učarovala," přiznává Igor, který se však brzy přesunul do ochozů a pak k bubeníkům do kotle.

Jak se stal mluvčím fanoušků? 

„Nepamatuji si datum ani zápas, jen zážitek. Tehdy bylo málo bubeníků a kamarád, který bubnoval, mi nabídl, ať to zkusím taky. No a za čas jsem se stal oficiálním náhradníkem, později jsem se probojoval i do základní sestavy," směje se sparťanský patriot, jemuž se milovaný tým dostal pod kůži tak, že pro něj dokonce odložil odevzdání bakalářské práce.

„Tehdy se hrálo play-off a já věděl, že musím fandit. Proto jsem požádal o odklad, což bylo těžké nejen pro mě, ale hlavně pro rodiče. Titul jsme tehdy sice nevyhráli, ale stálo za to se soustředit jen na hokej a nerozptylovat se školou," vzpomíná oddaný příznivec, který práci po půlročním odkladu odevzdal a studium zdárně ukončil.

Promluví jako správný zástupce fanklubu 

Po pár letech strávených v kotli přišla pro Igora další výzva vést fanklub a být jeho mluvčím. Stál v čele příznivců i proti rozhodnutí klubu přesunout se z holešovické haly do O2 arény. „To byla asi největší hořká volba za celé období. Stejně jako fanoušci i já vím, že „genius loci" holešovické haly je pro nás, sparťany, nenahraditelný," vrátil se do období před startem loňské sezony a je znát, že dodnes mu vysočanská aréna moc k srdci nepřirostla.

Pak ale promluví jako správný zástupce fanklubu. „Naše srdce však bije pro Spartu. Fandíme klubu a ne hale, ve které hraje. Je to sice náročnější, ale snažíme se, aby se naše nadšení přeneslo i sem," přiznává mluvčí fanoušků, kteří se navzdory tomuto postarali o rekord letošní základní části v průměrné návštěvnosti na zápas (8032 diváků na utkání).

Hokejová radost 

K nejsilnějším zážitkům věrného příznivce patří bezesporu oslavy titulů. „K tomu paradoxně patří i prohry. Zejména s Kometou jsou nejbolestivější. Ovšem při výjezdech hlavně na Ligu mistrů jsem pokaždé prožíval hrdost. Na Spartu, český hokej a na fanoušky, kteří vytvořili skvělou atmosféru. Přesně pro tyto okamžiky stojí za to fandit hokejové Spartě," uzavírá Igor Němec.

Nejobětavější fanoušek byl před druhým čtvrtfinále Sparty s Brnem v rámci projektu Radegast Hořká volba odměněn kamenným pukem symbolem obětavosti a bojovníků. Cenu mu předal obránce Jan Piskáček, druhý nejlépe hodnocený hráč Sparty v rámci klubového Radegast indexu.