"Příští zápas bude úplně jiný – nám i Finům půjde o všechno," připustil trenér Vladimír Růžička, že hráči měli v úvodu zápasu se Švýcary v hlavách už postup do čtvrtfinále. "Čekám, že to bude opatrné, Finové hrají výborně dozadu. My děláme v obraně na můj vkus pořád moc laciných chyb, na to můžeme doplatit, když se to nezlepší," připomněl největší slabinu Čechů.

Švýcaři měli hned v úvodu duelu výhodu přesilové hry, kterou však nevyužili stejně jako následně poté i český tým. Obě mužstva se snažila soustředit hlavně na pozornou defenzivu, ofenzivu domácího výběru poznamenalo brzké odstoupení Jágra. Česká hvězda má pravděpodobně svalové zranění.

"Uvidíme, jak to s ním vypadá. Musí se nejdřív vyjádřit doktor, víc budeme vědět zítra a ve čtvrtek," neměl bližší informace ke zdravotnímu stavu své hvězdy trenér Růžička.

Švýcaři využili přesilovku pět na tři

Ve 14. minutě se do první větší české šance dostal Němec, v početní výhodě však z dobré pozice přestřelil. S Voráčkovým pokusem si Berra poradil. V 17. minutě byli v rychlém sledu vyloučeni Koukal s Čáslavou a Švýcaři 105 sekund dlouhou přesilovku pět na tři využili. Pavelce prostřelil Fiala.

Další gól mohl přidat Almond, ale neuspěl, stejně jako po chybě v české rozehrávce Ambühl. Vyrovnat mohli ve druhé třetině Hertl, Sobotka, Krejčík či Koukal, ani jeden z nich však na Berru nevyzráli. Ve 28. minutě se do brejku dostal Brunner, jenž využil toho, že Nakládal zlomil hůl, Pavelec však jeho nájezd zlikvidoval.

Češi poté nevyužili dvě přesilové hry v rychlém sledu, při Kovářově vyloučení je zachránil od inkasovaného gólu obětavý skok Jordána. Svěřenci kouče Růžičky podporováni vyprodanou O2 arenou se snažili vyrovnat, recept na spolehlivou hru Švýcarů se jim však nedařilo najít. Berra udržel čisté konto i při Geeringově vyloučení.

Hrdinou nájezdů Vondrka

Vyrovnat se podařilo až v 51. minutě Zaťovičovi, jehož střela zapadla do horního rohu švýcarské branky. Útočník ruského Togliatti si tak po Kovářově přihrávce připsal čtvrtou trefu na turnaji. Další branka však již v normální hrací době nepadla a tak se muselo prodlužovat.

Ani v nastavené pětiminutovce se žádný tým neprosadil, i když Češi měli další výhodu přesilové hry. O vítězi tak rozhodly samostatné nájezdy. V nich se prosadili na české straně Voráček a Vondrka, Pavelce překonal jen Fiala. Český tým tak ukončil sérii čtyř porážek se Švýcarskem na vrcholných mezinárodních akcích.

Češi mají den na to, aby vymysleli na pozorné Finy úspěšnou taktiku. Středeční trénink ale prý bude dobrovolný. "Kluci za sebou mají už sedm utkání a potřebují trochu nabrat síly," řekl Růžička a potvrdil, že pro čtvrtfinále dopíše na soupisku i třetího gólmana Jakuba Kováře. "Zůstane tam jedno volné místo," dodal.

Skupina A (Praha):

Česká republika - Švýcarsko 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 51. Zaťovič (Jan Kovář, Kolář), rozhodující nájezd Vondrka - 17. Fiala (Brunner, Streit). Rozhodčí: Kubuš (ČR), Olenin (Rus.) - Pihlblad (Fin.), McIntyre (USA). Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr (10. Smoleňák), Novotný, Červenka - Hertl, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Švýcarsko: Berra - Blum, Josi, Geering, Streit, Helbling, Grossmann, Loeffel - Bodenmann, Ambühl, Bieber - Walker, Almond, Suri - Fiala, Trachsler, Schäppi - Hollenstein, Romy, Brunner - Wieser. Trenér: Glen Hanlon.

Program play off mistrovství světa v Praze a Ostravě:

Čtvrtek 14. května:
15:15 čtvrtfinále: USA - Švýcarsko (Ostrava - ČEZ Aréna)
16:15 čtvrtfinále: Kanada - Bělorusko (Praha - O2 arena)
19:15 čtvrtfinále Švédsko - Rusko (Ostrava - ČEZ Aréna)
20:15 čtvrtfinále: ČR - Finsko (Praha - O2 arena)

Sobota 16. května (Praha - O2 arena):
15:15 semifinále 1
19:15 semifinále 2

Neděle 17. května (Praha - O2 arena):
16:15 o 3. místo
20:45 finále

Pozn.: Pokud ČR postoupí do semifinále, bude hrát od 15:15. Pokud do semifinále nepostoupí ČR, potom nejlepší tým ze základní skupiny bude hrát od 15:15.