Obránce s hromadou zkušeností z NHL byl vítanou posilou do obranných řad. Je na ledě při nejdůležitějších momentech, chodí na přesilovky i oslabení, jeho průměrný ice-time se tak za deset odehraných zápasů dostal na třiadvacet minut.

Marek Račuk (uprostřed).
Útočník hokejové Slavie Marek Račuk: Hokej se všude vyrovnává

Jarůšek zaznamenal devět bodů 

„Vnesl do defenzivních řad větší klid a přehled. Máme mladé kluky, Zbynďa je dispečer, který bude obranu řídit,“ říkal po prvních Michálkových utkáních v dresu Sparty asistent trenéra Jaroslav Nedvěd.

Pochvaly si zatím zasloužil také Richard Jarůšek. První zápas za pražský celek rozhodl v nájezdech, v posledních čtyřech zápasech se pak pokaždé prosadil. Celkem zaznamenal devět bodů. K pěti brankám přidal vousatý forvard čtyři asistence. Spartě zařídil už minimálně tři body navíc, což se jí ve vyrovnaném středu tabulky rozhodně hodí. „Richard ukazuje, že je typ hráče, který nám chyběl. Rvavý, do koncovky. Zatím to potvrzuje,“ uznal jeho velký přínos Nedvěd.

Zámorský vyhořel 

Ne každá posila však září. Z osmi letních příchozích se už dva s holešovickým klubem rozloučili. Po patnácti kolech Sparta vyřadila z kádru Petra Zámorského, jenž měl patřit k hvězdám defenzivních řad, avšak velké předpoklady nenaplnil. Obránce, který si zahrál na dvou světových šampionátech, nakonec putoval do Hradce Králové v rámci Jarůškova přestupu.

Nejčerstvějším pohybem na trhu hráčů je pak odchod Vinnyho Saponariho. Americký útočník taktéž nesplnil, co si od něj v klubu slibovali, a vrátil se do norské ligy, odkud do Česka zamířil.

Hráči Sparty. Ilustrační foto.
Sparta promrhala tříbrankové vedení, přesto proti Jihlavě získala dva body

Honzík vychytal body 

„Od začátku sezony se pohyboval na hraně sestavy a v poslední době se do ní nevešel vůbec. Obě strany usoudily, že bude lepší se domluvit na ukončení spolupráce, když o Vinnyho projevil zájem jeho bývalý klub,“ prohlásil pro sparťanský web sportovní manažer Michal Broš.

Kompletní novou dvojici Sparta přivedla do brankoviště. Očekávaná jednička Sami Aittokallio nepředváděl ze začátku ideální výkony a v první polovině sezony nakonec překvapivě dostal větší porci minut David Honzík, který několikrát doslova vychytal body.

Hráči Sparty. Ilustrační foto.
Sparta dotahovala. Vyhráli ale Piráti

Slušných deset bodů 

Solidní výkony předvádí také útočník Robert Říčka, který si přenesl pohodu ze Zlína a je mezi třemi nejlepšími střelci i nejproduktivnějšími hráči v rámci klubu. Ideální místo v sestavě zatím hledá norský borec se švédskými kořeny Alex Reichenberg. Jednou hraje druhou lajnu, jindy zase čtvrtou, zatím posbíral slušných deset bodů, i od něj se však možná čekalo trochu více.

Mezi obránci pak odvádí solidní služby dva Tomášové. Pavelka posbíral body v přesilovkách, kde Sparta patří k elitě ligy. V oslabení je zase nejvytěžovanější Dvořák, i v této oblasti patří pražský klub mezi nejlepší. Nejlepší dojem zatím zanechal zmiňovaný Jarůšek. Povede se mu s přispěním dalších vytáhnout Spartu do vyšších pater tabulky?

Hráči Sparty. Ilustrační foto.
Sparta udolala o gól Oceláře

Jméno po jméně. Statistiky jednotlivých posil
Statistiky po 27 kolech extraligy:

Brankáři:
SAMI AITTOKALLIO 13 zápasů 31 obdržených branek z 334 střel, průměr inkasovaných branek 2.79, procentuální úspěšnost zásahů 90.72, 0 čistých kont, 6 vítězství, 7 porážek
DAVID HONZÍK 17 zápasů 43 obdržených branek z 453 střel, průměr 2.67, úspěšnost zásahů 90.51, 0 čistých kont, 8 vítězství, 9 proher

Obránci:
TOMÁŠ PAVELKA 27 zápasů 4 góly + 5 asistencí, plus/minus -4, 16 trestných minut, průměrný čas na ledě 20:23
TOMÁŠ DVOŘÁK 27 zápasů 0 G + 5 A, plus/minus -6, 12 TM, čas na ledě 20:17
PETR ZÁMORSKÝ 15 zápasů 0 G + 2 A, plus/minus -9, 10 TM, čas na ledě 20:32 (odešel do Hradce Králové)
ZBYNĚK MICHÁLEK 10 zápasů 1G + 5 A, plus/minus -2, 8 TM, čas na ledě 23:00 (přišel v průběhu sezony)

Útočníci:
ALEXANDER REICHENBERG 27 zápasů 5 G + 5 A, plus/minus -7, 10 TM, čas na ledě 13:19
ROBERT ŘÍČKA 27 zápasů 8 G + 8 A, plus/minus 0, 18 TM, čas na ledě 14:48
VINNY SAPONARI 15 zápasů 1 G + 6 A, plus/minus 2, 6 TM, čas na ledě 11:09 (odešel do Frisk Asker)
RICHARD JARŮŠEK 7 zápasů 5 G + 4 A, plus/minus 8, 6 TM, čas na ledě 16:24 (přišel v průběhu sezony)