"První zápas bude hodně důležitý. Víme, že máme velmi těžkou skupinu, ale věřím hráčům, že udělají maximum, abychom uspěli. Vnímám zodpovědnost vůči České republice, vůči fanouškům a vynasnažím se, aby náš tým byl připraven do každého zápasu," řekl Varaďa.

Češi odehráli před šampionátem tři přípravné zápasy. Nejprve porazili prvoligový Frýdek-Místek, poté prohráli se Švédskem a v generálce díky úspěšnému závěru zdolali Slovensko.

"V posledním utkání se náš výkon zlepšil, vítězství bylo ale malinko šťastné," přiznal Varaďa, jehož svěřenci při výhře 4:2 dvakrát skórovali v poslední minutě. "Ale výhra se počítá a směrem k turnaji jsme si tohle určitě přáli. Pořád se to vyvíjí a přál bych si, aby v utkání s Ruskem naše forma gradovala a hráli jsme dobrý hokej," uvedl reprezentační kouč.

Bratři Matěj (vlevo) a Šimon Stránští se na společné Vánoce moc těšili.
Hokejoví bratři Stránští a Vánoce: trenýrek a ponožek není nikdy dost

Varaďa s asistenty Patrikem Eliášem a Alešem Krátoškou dali hráčům netradičně na Štědrý den volno, aby jej mohli strávit s rodinami. Dnes vpodvečer už bude tým trénovat v Ostavar areně.

V českém kádru je 25 hráčů, dva z nich se na turnaji nepředstaví. Do utkání proti sborné jich však nezasáhne více, předpokládá se, že Varaďa nezapíše hned na úvod na soupisku maximální počet hokejistů. Jistotu má jen trojice brankářů v čele s očekávanou jedničkou Lukášem Dostálem.

Česko se s Ruskem utkalo i na loňském MS a sborná vyhrála 2:1, když oba góly vstřelila v oslabení. V této sezoně se oba týmy utkaly dvakrát a vždy vyhrálo Rusko.

Král naháč nesmí rok na fotbalová utkání.
Kuriozita od ostravského soudu: Král naháč dostal od Ježíška drsný vánoční dárek
Sídlo těžební společnosti OKD v Karviné.
V OKD pokračuje vytváření lokální sítě, v pátek se má začít těžit