Divoká první dvě kola Sparty.Zdroj: DeníkDiváci, kteří zabrousili do ochozů na úvodní duo sparťanských mačů, si rozhodně nemají na co stěžovat. Za své peníze toho viděli až až: nejdřív si Pražané doma v O2 areně poradili s Plzní 7:6 po prodloužení, v neděli pak padli v Liberci 7:8 a znovu se prodlužovalo.

Žádná tragédie

„Musíme se dívat dál, byl to teprve druhý zápas. Chceme si z toho vzít jen dobré věci,“ řekl útočník Andrej Kudrna po prohře s hladovými Bílými Tygry. Sparta přitom na severu Čech dvakrát vedla o čtyři góly, přesto si nakonec odvezla jen bod. To v extralize nebývá moc často k vidění.

„Dvakrát ztratit takhle vysoké vedení, to není dobré. Půlku zápasu hrajeme výborně, druhou zkazíme. Je to samozřejmě k zamyšlení, ale zas bych z toho nedělal přehnanou tragédii,“ zhodnotil sparťanskou divočinu Vladimír Růžička mladší, jedna z letních posil.

Utkání 1. kola hokejové extraligy HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň
Sparta vstoupila do sezony úspěšně. Plzeň porazila 7:6 v prodloužení

Jen jednou v historii samostatné české extraligy vstřelila Sparta v prvních dvou kolech víc branek. Došlo k tomu hned v prvním ročníku 1993/1994, kdy dala sedm gólů Jihlavě a devět v Hradci Králové. Tehdy ale výrazně méně inkasovala.

Kolektivní selhání

Zatímco ofenzivní údernost mužstva pod vedením trenéra Uweho Kruppa, který si přitom tak zakládá na důrazu a zodpovědnosti v obraně, je v úvodu sezony na jedničku, defenzivní činnost celého týmu zatím představuje variace na téma „den otevřených dveří“.

Nejde přitom jen o obdržené góly, ale i o fakt, že Sparta dovolila Plzni a Liberci celkem 77 střel na bránu. V prvních dvou kolech bylo v tomhle ohledu horší už jen Kladno. Soupeři se příliš snadno dostávali do nebezpečných střeleckých pozic mezi kruhy.

Obránce Adam Polášek se sportovním manažerem HC Sparta Praha Jaroslavem Hlinkou.
Na zteč. Nová Sparta ohlásila útok na nejvyšší příčky

„Selhává nám celá obranná fáze. Jednou udělá chybu bek, jednou útočník. Máme tam mezery, hrajeme ledabyle,“ zlobil se Kruppův asistent Jaroslav Nedvěd.

Nutno dodat, že start základní části se nepovedl ani gólmanské jedničce Matěji Machovskému. Průměr 6,55 inkasované branky na zápas si zrovna neříká o pochvalu. „Gólman nás musí víc podržet,“ upozornil Nedvěd.

Dnes proti Třinci

Jiná věc je, že spoustu gólových situací sparťané soupeřům vysloveně darovali naivními hrubkami. S tím žádný brankář moc nenadělá. „Je skvělé, že se nám daří skórovat, ale musíme myslet i na obranu. Nedělat tolik chyb u našeho brankáře,“ uvědomuje si Kudrna.

Dnes v 18.30 si Sparta může na domácím ledě vylepšit reputaci proti obhájcům titulu z Třince. Pro děravou obranu Pražanů to bude drsný test. Ze sparťanské kabiny ale zněly především uklidňující hlasy: panika je podle nich hodně předčasná.

„Začátek sezony je vždycky takový syrový, pořád si to sedá. Přivykáme tempu a občas děláme chyby, jaké se třeba v půlce sezony už nevidí,“ řekl Růžička.

Hokejisté pražské Sparty. Ilustrační snímek
Sparta ukázala nezlomnost a silný útok. V týmu vládne spokojenost s přípravou