Na úvodní branku čekali diváci pouhých 66 vteřin. Po Gerhátově akci se trefil pohotovou střelou z mezikruží Martynek. Druhou trefu navíc přidal již ve čtvrté minutě bombou od modré čáry obránce Pavlík. Kotouč po jeho zásahu prolétl nejen mezi betony hostujícího brankáře, ale také sítí v brance, ale sudí po kratičké poradě s videorozhodčím branku uznali.

Na druhé straně poprvé prověřil Januse v sedmé minutě Mikulík, ale domácí brankář byl pozorný. A tak se opět radovali Litvínovští: Duda v situaci dva proti jednomu krásně našel Hanzla a ten se nemýlil. Hostující brankář Hylák příděl tří branek během osmi minut neustál a pustil do brankoviště svého náhradníka Krále.

Pomohl obrat na Slavii

To však ještě nebylo ze strany domácích vše. V 12. minutě zůstal Gerhát úplně sám před Králem, povodil si ho sem a tam a poté bez problémů zavěsil. „Jsme rádi, že jsme na ně vlétli a rozhodli utkání v úvodu. Pomohl nám obrat na Slavii v minulém utkání. Od té doby hrajeme úplně jinak, jdeme do zápasů více po hlavě, více střílíme, ale hrajeme také zodpovědněji," řekl střelec čtvrté branky František Gerhát.

Slavii se v jinak nepovedené první třetině podařilo alespoň vstřelit branku, když v 15. minutě zůstal před brankářem nehlídaný Jiránek a stačilo mu pouze nastavit čepel své hole.

„Jak u nás Litvínov otočil zápas z 0:3 na 4:3, věděl, že na nás musí vletět. A to se jim povedlo. My jsme navíc nehráli dobře a nepodrželi brankáře. To nás mrzí, celou dobu chytá výborně a my jsme mu nepomohli. Litvínov nás jednoznačně přehrál," řekl hostující forvard Milan Mikulík.

Král byl bezmocný

I úvod druhé části patřil Litvínovským. Ve 24. minutě uháněl na Krále Martynek, kličku do bekhendu mu však hostující brankář výtečně zlikvidoval. Poté následovala více než půlminutová dvojnásobná početní výhoda domácích, ale na Krále během ní ani pořádně nevystřelili.

Z hostů opět ohrozil Januse až v druhé polovině utkání Mikulík, který si zpoza branky vybruslil do zakončení, jenže Janus byl u své tyčky včas a šanci zmařil. V 37. minutě vstřelil pátou branku Litvínova Lukeš, který se na modré čáře podíval, zamířil a vypálil přesně do horního růžku, Král byl bezmocný. V závěru třetiny mohl snížit Kašpařík, ale z levého křídla tvrdou ranou vyprášil pouze Janusovy betony.

Zkraje třetí třetiny mohl zaznamenat svou druhou branku Lukeš, k jeho smůle však orazítkoval pouze horní tyčku. Na druhé straně byl sám před Janusem Markovič, zblízka trefil pouze dobře postaveného brankáře. V 50. minutě chyboval při rozehrávce Gula, ale Hruška jeho chyby nedokázal využít.

Jak se má hrát baráž

V závěru utkání si Litvínov jasné vítězství pohlídal, připsal si tři body a opět se o něco vzdálil svým barážovým pronásledovatelům.

„Pochopili jsme, jak se baráž hraje, pochopili jsme to na Slavii, kdy jsme zápas otočili. Vystupujeme jako jeden tým, jdeme do zápasů s čistou hlavou, jsme kompaktnější, koncentrovanější. Je jedno, zda dáme gól v první, nebo poslední minutě. Důležité je věřit našemu stylu hry," prohlásil útočník vítězů Radek Duda.

„Musíme zápas nechat v kabině, jet domů s čistou hlavou a připravit se na páteční utkání s Karlovými Vary. Musíme je převálcovat," řekl odhodlaně Mikulík k pátečnímu veledůležitému zápasu, který Slavii čeká.

Verva Litvínov - Slavia Praha 5:1

Branky a nahrávky: 2. Martynek (Gerhát, Trávníček), 4. F. Pavlík (R. Hanzl, Lukeš), 8. R. Hanzl (Duda, Lukeš), 12. Gerhát (Trávníček, Martynek), 37. Lukeš (R. Hanzl, Kubát) - 15. Jiránek (M. Ondráček, Tuominen). Rozhodčí: Šír, Hradil - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 2:4.  Využití: 1:0.  Diváci: 4867. Třetiny: 4:1, 1:0, 0:0.

Litvínov: Janus - Z. Sklenička, Kubát, F. Pavlík, T. Pavelka, Gula, Frolo - Duda, R. Hanzl, Lukeš - Martynek, Gerhát, Trávníček - M. Hořava, R. Pšurný, Piroš - Jurčík, Válek, J. Doležal. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Slavia: Hylák (8. T. Král) - Knot, M. Hruška, Andrlík, Krstev, Pavlin, Hraško, Kolařík - M. Čermák, Kašpařík, Bahenský - D. Hruška, Šafránek, Mikulík - Jiránek, Tuominen, M. Ondráček - Markovič, Vas, Andres. Trenéři: Razým a Srdínko.

Druhé utkání: Energie Karlovy Vary - Dukla Jihlava 4:2 (0:0, 3:2, 1:0).

Čtěte také: Slavia byla zvadlá, ale v baráži pořád drží eso. Hylák: Bod nám stačí