"Dostal od nás velmi citelnou finanční pokutu. Štefanu Ružičkovi končí dvouměsíční kontrakt uzavřený začátkem září tohoto roku a tento kontrakt již nebude prodloužen," řekl oficiálním stránkám Sparty sportovní manažer a trenér Jiří Kalous.

Ružička se ve 33. minutě předehrávky 16. kola ohnal po Vantuchovi při strkanici hokejkou a zasáhl jej do hlavy. S trestem na pět minut a do konce utkání pro něj zápas skončil. Sparta při jeho vyloučení inkasovala gól na 0:3 a zápas nakonec prohrála 1:4.

Od disciplinární komise dostal Ružička nejvyšší trest od září 2014, kdy zastavila na deset utkání činnost americkému útočníkovi Ryanu Hollwegovi z Plzně. Hollweg pykal za faul kolenem na tehdejšího slávistu Tomáše Vlasáka, v říjnu mu pak byl trest snížen o tři zápasy.

Zdroj: Youtube

Vedení Sparty trest disciplinární komise bez výhrad přijalo a Ružičkův zákrok opakovaně odsoudilo. "Jednalo se o zákrok, jenž absolutně nepatří do hokeje a už vůbec ne do herního projevu Sparty," uvedl Kalous. "Zákroky ohodnocené během utkání takto vysokým trestem navíc vždy zásadním způsobem ovlivní vývoj zápasu, což nelze akceptovat," přidal další důvod ukončení spolupráce s Ružičkou.

Připomněl i faul další z nových akvizic Sparty Briana Ihnacaka na vítkovického útočníka Lukáše Kucseru hned v prvním kole, za který následoval dvouzápasový trest. "To jsou zákroky, kterými se rozhodně nechceme prezentovat, a proto je na interní klubové úrovni řešíme," uvedl Kalous.

Sparta je i kvůli tomu s 300 trestnými minutami z 16 utkání suverénně nejtrestanějším celkem soutěže. Následují s 252 minutami Liberec a Olomouc, které sehrály o zápas méně. "S tímto faktem mi již došla trpělivost," prohlásil Kalous, že prohřešky už nehodlá akceptovat. "Toto není rozhodně cesta k úspěchu. Pokud chceme být úspěšní, musíme v tomto ohledu svou hru totálně změnit," podotkl Kalous.

Nejroduktivnějším hráčem Sparty

Ružička je s 10 body za dvě branky a osm asistencí z 16 zápasů čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Sparty v této sezoně. Do pražského klubu přišel poté, co po roční pauze od hokeje absolvoval letní přípravu na zkoušce v Třinci. Nakonec dal přednost nabídce Sparty.

V Třinci hrál Ružička už na konci sezony 2014/15, kam předtím přišel na konci ledna ze Slovanu Bratislava z KHL. Celkem za Oceláře, s kterými získal stříbro, stihl 25 utkání a připsal si 18 bodů za čtyři góly a 14 asistencí. S deseti přihrávkami byl nejlepším nahrávačem play off.

Účastník světových šampionátů v letech 2009 a 2011 má za sebou angažmá v zámoří, kde působil pět sezon a odehrál celkem 55 zápasů za Philadelphii v NHL. Před osmi lety se rozhodl vrátit do Evropy a zamířil do Ruska, kde hájil barvy Spartaku Moskva, Ufy a Omsku. Poté hrál i za Lausanne.