Vedení tak bude mít opět spoustu důvodů k přemýšlení. Nastávají totiž nové časy bez Františka Výborného na lavičce a Jaroslava Hlinky na ledě. Trenérská legenda si představovala loučení se sparťanskými fanoušky jinak. Nejlépe opět titulem, který Pražané naposledy slavili v sezoně 2006/2007 právě s ním na lavičce.

Druhý zápas předkola Generali play off Tipsport extraligy ledního hokeje se odehrál 7. března v liberecké Home Credit areně. Utkaly se celky Bílí Tygři Liberec a HC Sparta Praha. Na snímku zleva Jaroslav Hlinka a Petr Jelínek.
Sparta má namále. Musí hrát odvážně a disciplinovaně

Zkušený bard naskočil do rozjetého vlaku, který však nejel podle očekávaného jízdního řádu. Jakmile se zdálo, že ztráty budou minimalizovány, přišla další nečekaná výhybka.

„Spousta lidí mě od návratu odrazovala, ale já jsem věřil, že se zvedneme. Jinak bych se do toho nepouštěl. Toto zklamání si ponesu do hrobu,“ prohlásil po posledním sparťanském střetnutí ročníku kouč Výborný. Na lavičce stál naposledy, nejen u pražského klubu.

„Vracel jsem se jen kvůli Spartě, chtěl jsem vyhrát pro fanoušky. Čeká se tu dlouho na titul, investuje se spousta peněz, ale úspěchy nepřicházejí,“ řekl smutným hlasem.

Druhý zápas předkola Generali play off Tipsport extraligy ledního hokeje se odehrál 7. března v liberecké Home Credit areně. Utkaly se celky Bílí Tygři Liberec a HC Sparta Praha. Na snímku je potyčka, vlevo Dominik Uher, vpravo Patrik Maier.
Krok od krachu. Sparta znovu padla

Tahouni stárnou 

Nepřesvědčivé výkony nenakoplo v průběhu sezony nic. Vrátil se Výborný, později přišel na výpomoc další kouč Radim Rulík. Nepomohly ani změny v kádru. Do sestavy přibyla parádní jména jako Michálek, Ďaloga, Buchtele a Řepík. Efekt ale prakticky nulový. „Vždy se zdálo, že se dostáváme do formy. Vyhrála se tři utkání v řadě, ovšem další nás opět srazilo,“ litoval Výborný.

S nalomenou psychikou mužstvo bojovalo marně. Se zkušenými jmény v kádru šlo o velké překvapení. „Když se vedlo 2:0, tušili jsme, že jakmile dostaneme gól na 2:1, půjdeme i na 2:2. Hráči ve Spartě asi nejsou zvyklí rvát se o body, pak vznikala herní křeč,“ přemítal Výborný. V kádru Sparty zřejmě opět nastanou výrazné změny. Z hráčů, kteří přišli v průběhu sezony, mají dlouhodobou smlouvu jen Buchtele a Jarůšek, ostatní dorazili na výpomoc.

Hokejisté Sparty. Ilustrační foto.
Utrápená Sparta brala s Olomoucí pouhý bod

Sezona se nepovedla Vránovi, ze sestavy vypadl Kumstát a loučení potvrdil Jaroslav Hlinka. „Kluci prostě stárnou. Vrána se na začátku sezony zranil, těžce se dostával do formy. Čekalo se, že zkušení potáhnou tým, ale nedařilo se a každý zápas jsme se pak rvali o body,“ uvedl Výborný.

Josef Šural s dcerou.
Sparta přišla o útočníka. Šural bude kvůli zranění mimo hru až šest týdnů

Sbohem, kapitáne 

Nejproduktivnější hráč klubové historie Jaroslav Hlinka neprožil dobrou sezonu. Na podzim ho trenéři vyřadili s tím, že potřebuje dohnat kondici. Ideální formu ale nenašel do konce ročníku. Jeho odchod je dalším do sbírky hořkých sparťanských loučení.

„Od listopadu jsem měl sezonu hodně těžkou. Několikrát jsem nebyl v sestavě. Hrál jsem poslední ročník ve Spartě a bohužel moje výkony byly špatné,“ litoval Hlinka. Definitivní konec nepotvrdil, ovšem ani nevyvrátil.

Potyčka mezi útočníkem Komety Tomášem Vincourem (vlevo) a obráncem Sparty Richardem Nedomlelem.
Boleslavskou obranu vyztuží sparťan Nedomlel

Hokej jde dopředu 

„Záleží na zájmu. Potřebuji motivaci, nechci si jen připsat další sezonu do sbírky. Hokej jde dopředu. Je jasné, že jen tak někdo nebude chtít skoro dvaačtyřicetiletého hráče,“ připustil loučení s kariérou.

Po Tonovi či Ptáčkovi tak z klubu odchází poslední představitel generace, která slavila v letech 2006 a 2007 dva tituly. A nikdo další na ni nedokázal navázat. Je načase, aby hlavní roli přebírali sparťanští srdcaři a odchovanci Forman s Černochem.

Brankář Ján Laco.
Sparta posiluje, do brány ulovila piráta Laca

Bude zajímavé sledovat, jakým směrem se vydá management, letos totiž ukázal, že trpělivost není jeho silnou stránkou. Pražský klub bude chtít opět do nejvyšších pater tabulky, další přeměna však bude hodně bolet.

Hráči Sparty. Ilustrační foto.
Sparta dotahovala. Vyhráli ale Piráti