Když někdo ovládá určitý druh umění, kterému se věnuje jen v rámci svého koníčku, je to velká škoda. A přesně to je případ Američanky Venus, která je ženou v domácnosti v Kalifornii. Má totiž talent, který se jen tak nevidí. 

Když vezme charismatická umělkyně do ruky své milované vyšívací nůžky, dokáže vytvořit závěsný koberec s vaší fotografií a přetvoří jakýkoliv motiv do uměleckého díla.

„Někdy kreslím od ruky a jindy obkresluji. Někdy také dělám obojí. A jindy si promítám motiv na obrazovce a obkresluji si ho na papír. Ke své práci používám řemeslnou děrovací jehlu, krejčovské nůžky na prostřihávání smyček a vyšívací nůžky a tvoření jemných detailů. Absolvuji několik cyklů vystřihování v různých fázích procesu vytváření, aby bylo dílo dokonalé,“ vysvětluje charismatická Venus.

Slavné dílo Edvarda Muncha a jeho náhodná „dřezová kopie“
Kozel zahradníkem, vlk v rouše beránčím a slavný Výkřik v dřezu

Dokončení jednoho díla jí trvá obvykle asi 4 týdny. Velmi však záleží na tom, jak je konkrétní projekt velký a náročný na zpracování. Někdy stráví nad jedním kusem i mnohem déle. „Každé dílo začíná nakreslením motivu na podkladovou tkaninu. Následujícím krokem je vyšívání a nebo pevné prošívání dlouhých přízí skrz tkaninu. Dále si vezmu k ruce nůžky a začínám detailně a velmi jemně pracovat na zamýšleném motivu. Nakonec použiji ještě zastřihovač na koberce, kterým příze ještě více vyhladím. Jakmile jsem spokojena se všemi detaily, nanesu lepidlo na zadní stranu koberce, abych zajistila přízi a dokončila tak i zadní stranu,“ popisuje proces výroba umělkyně s nádherným jménem.

Mladá dívka objevila svůj talent a absolutně mu propadla
Folklór v moderním pojetí. Dívka maluje tradiční motivy na tenisky, trika i body

Někdy vytváří portréty, jindy náboženské motivy, ale inspirují ji i úplně obyčejné věci z běžného života. „Inspiraci čerpám snad ze všeho. Kolečka v mé hlavě se neustále točí a zpracovávají to, co jsem viděla. Také na Instagramu je tolik talentovaných umělců, kteří mě každý den inspirují,“ vysvětluje Venus. „Zatím je to jen mé hobby, ale rozhodně mám v plánu se mu v budoucnu věnovat mnohem víc,“ přiznává Venus. A nám nezbývá než jí přát, aby svých děl vytvořila co nejvíce a měla ve světě umění úspěch.