V útrobách kamionu jsou speciální uzavřené místnosti připomínající byt a špičková technika simulující zakouření a následný požár v uzavřených místnostech. Hasiči, kteří na akci dorazili z celé republiky, si pak ve dvojici s plameny museli v extrémních podmínkách co nejlépe poradit. Ti úspěšní si pak odvezli certifikát o absolvování náročného kurzu.

V provozu jsou pouze dva kontejnery tohoto typu, i díky tomu je tento druh školení jedinečný. Výcviku, který vedli speciálně vyškolení instruktoři, se zúčastnilo během tří dnů více než 70 hasičů z celé České republiky. „Výcvik probíhal ve dvou fázích. V teoretické části trénujeme bezpečnost, techniku vstupu do uzavřených prostor, vyhledání a záchranu osob z prostor zasažených požárem, 3D hašení a učíme hasiče efektivně používat vodu na hašení, aby nevznikaly druhotné škody,“ vysvětlil instruktor firmy Dräger Pavel Chovančík, který spolu s velitelem Sboru dobrovolných hasičů Velké Zboží Tomášem Lokajíčkem celý kurz zorganizoval.

Palackého třída bez stromů.
FOTO: Z Palackého třídy zmizely stromy. Porovnejte, jak ulice vypadala dříve

Během praktické části se hasiči seznámili s vnitřním prostorem kontejneru a následně si ve dvojicích vyzkoušeli vstupy a zásahy přímo uvnitř kontejneru. „Po vstupu do kontejneru se ocitnete v kompletně zakouřeném prostoru s nulovou viditelností s několika ohnisky požáru a vaším úkolem je co nejefektivněji si s jednotlivými ohnisky poradit,” popsal situaci uvnitř kamionu velkozbožský dobrovolný hasič Radek Svatoš, který prošel výcvikem a získal tím pádem certifikát z kurzu zdolávání požáru v uzavřených prostorách.