Seriál, který představuje sbory dobrovolných hasičů (SDH), tentokrát míří do jihozápadní části hlavního města, kde mají své sídlo hasiči ze Zličína.

„Náš sbor byl založen už v roce 1907 a v současné době má přibližně okolo 100 členů,“ informují hasiči. Ti se při svých aktivitách věnují zejména výchově dětí a mládeže, ale samozřejmě se pravidelně podílí na rozvoji obce.

Lezecké družstvo

Tou nejdůležitější částí jsou pak určitě členové SDH připraveni do výjezdu. V současné době jich je celkem 21. Jednotka spadá do kategorie JPO III a jejím zřizovatelem je Úřad MČ Praha-Zličín.

„Výjezdová jednotka má dokonce od roku 2006 i lezecké družstvo pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou. Pravidelně každé první pondělí v měsíci probíhají školení členů na předem určená témata a každé pondělí probíhá údržba a kontrola techniky a základny,“ vypočítává David Horák, webmaster internetových stránek zličínských hasičů, které jsou www.sdhzlicin.cz.

Hasí pole, odsávají vodu

Práce místního sboru samozřejmě nespočívá jen v hašení ohně, ale na starosti mají i jiné stejně důležité zásahy. Jen v letošním roce to bylo například odčerpávání vody, když v ubytovně v Ruzyni prasklo potrubí. V srpnu pak hasiči zneškodnili požár na jednom ze zličínských polí. O měsíc dříve zase hned třikrát v jeden den odstraňovali z vozovky padlý strom

Výjimkou nejsou ani zásahy, kdy je nutné vyprostit auto z nějakého nedostupného místa.

Starají se i o kulturu

Dobrovolní hasiči jsou po celé republice populární také tím, že často pořádají kulturní a společenské akce. Ve Zličíně třeba tradičně připravují Pálení čarodějnic, kde členové jednotky dokazují, že umí oheň nejen uhasit, ale i rozdělat.

Naposledy se pak o uplynulém víkendu Zličínští představili jako domácí v již 8. ročníku soutěže v požárním útoku „Zličínský útok a 9. ročník O pohár starosty MČ Praha – Zličín.

V první soutěží soupeřilo sedm družstev. Z vítězství se radoval SDH Řeporyje, druzí byli domácí hasiči Zličín A a na třetím místě Stodůlky B. Poté se zápolilo O pohár starosty. Zde se přihlásilo 13 družstev mužů, 7 družstev žen a 2 družstva mužů nad 35 let. V kategorii muži vybojovali 1. místo Měcholupy, z kategorie žen to byly také Měcholupy a v kategorii muži nad 35 let vyhráli domácí.