Rychlé lívanečky na snídani: recept není náročný a peněženku nezruinuje
Pikud máte chuť na luxusní sladkou snídani, vyzkoušejte recept na úžasné lívance podle foodblogerky Markéty Chovancové. Vylepšít je můžete kokosovým mlékem. Příprava je snadná, za deset minut jsou na talíři.
Rychlé lívanečky na snídani
Budeme potřebovat:
3 vejce
400 ml mléka (dala jsem kokosové, chutná úžasně a lívance jsou z něj opravdu luxusní)
250 g mouky (třeba hladká, já do těchto věcí namíchám vždycky zbytky mouk co mám, takže klidně hladká, pohanková, špaldová, s nějakou mandlovou, kokosovou apod.)
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
špetka soli
půl kypřícího prášku (dávám vinný kámen)
Postup: Oddělíme vejce na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli, vyšleháme sníh. V druhé misce vyšleháme žloutky s mlékem do pěny. Mléko i vejce by měly mít pokojovou teplotu. Poté přidáme ostatní suroviny, tedy mouku smíchanou s kypřicím práškem, cukrem, skořicí a opět prošleháme.
Rozehřejeme pánev na střední plamen, mašlovačkou potřeme olejem (já dávám přepuštěné máslo nebo kokosový olej), lžící tvarujeme lívance na pánvi (nebo lívanečníku) a opékáme z obou stran dozlatova. Lívance podáváme s čím máme rádi, třeba s bílým jogurtem, tvarohem či zakysanou smetanou a čerstvým ovocem.Nakonec lžící po částech vmícháme ušlehaný sníh. Necháme 5 minut odstát, mezitím si nachystáme pánev.
O Markétě
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu. „Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.
Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.