Pórek je zelenina příbuzná cibuli. Má sladkou, cibulovo-česnekovou chuť. Pórek je ale kromě dobré chuti prospěšný i svým vlivem na lidské zdraví. Pomáhá při hubnutí, chrání před rakovinou a podporuje zdravé funkce mozku.

„Pórek je také dobrým zdrojem hořčíku, který může pomoci snížit příznaky premenstruačního syndromu a podpořit zdraví štítné žlázy. A co víc, dodává tělu také malé množství mědi, vitamínu B6, železa a kyseliny listové,“ vysvětluje web Healthline, zaměřený na zdraví a zdravé potraviny.

A jak pórek pomáhá s hubnutím? „Pórek je dobrým zdrojem vody a vlákniny, které mohou zabránit hladu, podpořit pocity plnosti a pomoci vám přirozeně jíst méně,“ potvrzují odborníci ve studii o zdravotních přínosech zeleniny.

| Video: Youtube

Pórek patří do stejné čeledi jako cibule, šalotka, jarní cibulka, pažitka a česnek. V kuchyni je oblíbený zejména proto, že má ve srovnání s cibulí a česnekem jemnější, sladší a krémovější chuť.

Jak si připravit dobrou pórkovou polévku, radí na svém YouTube kanále ve videoreceptu například kuchařka s nickem Vařečka.

Recept na jemnou pórkovou polévku

Ingredience:

  • 400 g pórku
  • 55g másla
  • 50g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1x smetana (kelímek 250 ml)
  • 2x žloutek
  • 3 lžíce mléka

Můžete také přidat: na malé kousky nakrájené brambory, smažené kousky slaniny, petrželovou nať nebo pažitku

Postup přípravy:

  1. Pórek si nakrájíme na jemné malé kousky.
  2. V osolené trošce vody povaříme pórek do měkka. (pokud chcete, můžete přidat také brambory)
  3. Mezitím si v druhém hrnci vytvoříme jíšku z másla a mouky (rozehřejme máslo a mouku opatrně vmícháme a minutku jemně smažíme)
  4. Jíšku zalijeme trochou vody (aby vznikla řídká kaše), osolíme, opepříme a vaříme 10 minut.
  5. Přidáme vodu s pórkem a smetanu a povaříme 5 minut.
  6. V hrnečku si rozmícháme žloutky s mlékem, pak je přidáme do polévky.

Pokud chcete, můžete polévku rozmixovat. Polévku můžete dozdobit i petželovou natí nebo pažitkou. Přidat můžete také na kostičky nakrájenou a osmaženou slaninu.