Vdolečky

Budeme potřebovat:

Těsto (na dva plechy):

150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
špetka soli
50 g moučkového cukru
½ kostky čerstvého droždí
125 ml mléka
3 žloutky (polovina do těsta, polovina na potření před pečením)
100 g rozpuštěného másla (nejlépe napůl máslo a napůl sádlo)

Tvarohové koblihy
Rychlé tvarohové koblížky bez kynutí: recept je jednoduchý a výsledek skvostný

Na náplň:

2 tvarohy v alobalu
½ balení vanilkového cukru
25 g rozinek předem namočených v rumu
75 g cukr moučka
půl hrnku povidel (nejlépe domácí)

Na posypání a potření:

125 g hladké mouky
62 g studeného másla
62 g moučkového cukru
½ vanilkového cukru
dvě lžíce másla
lžíce rumu

Zebra koláč
Recept na koláč pruhovaný jako zebra: díky tvarohu jde o šťavnatou bombu

Postup:

Do lehce ohřátého mléka (cca 40 °C) rozdrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Do mísy dáme mouku, po okrajích osolíme, uprostřed uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí a lehce promícháme. Přidáme polovinu množství žloutků (zbytek necháme na pomašlování před pečením), olej a cukr. Vymísíme, přikryjeme a necháme hodinu kynout.

Na posypku si do misky dáme hladkou moukou, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr. Prsty třeme směs, až vznikne drobenka. Nachystáme si náplň. Z rozinek slijeme rum a v misce je smícháme s tvarohy(necháme předem odkapat přes plátýnko nebo čistou utěrku) a s moučkovým cukrem a vytvarujeme malé kuličky, cca 2 cm v průměru. Vykynuté těsto přemístíme na podsypaný vál. Těsto vyválíme a nařežeme na čtverce tak, abychom byli schopni zabalit kuličky z tvarohu. Můžeme si také vypomoci rádýlkem, nebo pomůckou na ravioly.

Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dáme rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalíme do měšce. Skládáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky vytlačíme obrácenou vařečkou důlek a naplníme povidly. Zbytkem rozšlehaných žloutků pomašlujeme vdolečky shora i ze stran. Připravenou drobenku lehce vtlačíme k povidlům. Rozehřejeme troubu na 180 °C a pečemecca 10 minut, dle zlatavosti. Vdolečky ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také  na Instagramu a Facebooku