Budeme potřebovat (na dvě porce):

Křídla:

  • 10 kuřecích křídel
  • 2 lžičky koření piri-piri
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • jarní cibulka na posypání

Omáčka:

  • 1 plechovka rajčat
  • 1 červená cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g jablečného octa
  • 100 g whiskey
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 10 ks kardamonu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička uzeného chipotle (s ním opatrně, je dost pálivé)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička tekutého kouře (kupoval jsme on-line, pokud neseženete, přidejte více uzené papriky)
  • sůl dle chuti

Postup:

1. Kuřecí křídla rozdělíme na horní a dolní část (rozřízneme v kloubu, jde to snadno, když nepůjde, řežete do kosti), pokud Vám prodali i s letkami, odřízněte je a nechte si je do vývaru.

2. Kuřecí křídla posypeme kořením, promícháme a dáme na plech s pečícím papírem.

3. Pečeme hodinu při 180 °C

4. Na olivovém oleji si pečeme cibuli a česnek nasekané na hrubo. Ne moc do tmava, jen tak aby česnek zezlátnul.

5. Zalijeme rajčátky, přidáme všechno koření (kromě soli, tu až na konci). Přivedeme k varu.

6. Přidáme cukr, ocet a whiskey.

7. Vaříme do zhoustnutí, následně rozmixujeme a přepasírujeme.

8. Upečená kuřecí křídla dáme do omáčky, promícháme a následně klademe na plech s mřížkou (už je nebudeme péct, ale spíše necháme omáčku zaschnout, tak proto mřížka, aby zaschly i ze spodní strany).

9. Dáme do trouby na 100 °C na cca 20 minut.

10. Servírujeme buď s pečivem nebo hranolkami. Křídla posypeme jarní cibulkou.

David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.