Hotovo! První polovina tuzemské nejvyšší soutěže je za námi. I když… Zas tak úplně za námi ještě není, protože dva zápasy ještě chybí odehrát. Že se nehrálo v Jablonci, jehož stadion zapadal sněhem, se tak nějak dalo očekávat a to už k posledním podzimním a prvním jarním kolům patří, ale odložení sobotního večerního zápasu Bohemians Plzeň způsobilo pozdvižení.

Zaplněný vršovický stadion Ďolíček čekal na bitvu s Plzní, ale tisíce fanoušků odcházelo zklamaných. Ne kvůli prohře svého týmu, ale kvůli tomu, že se na stadion vláčeli zbytečně. Někdo prý hrát chtěl, někdo ne, nicméně to hlavní bylo na rozhodčím a „klokani" teď budou mít co vysvětlovat.

Proti přírodě se jít nedá 

„Topení je teplá voda. Není to nějaký zázrak, který by rychle dokázal překonat nějaké minusové teploty. Přiznávám, že terén byl tvrdý, ale ne nezpůsobilý. Jestliže venku uhodí mráz, tak nám vytápění krátkodobě nepomůže řešit situaci. Proti přírodě se nedá jít. Rozhodně tam nebyly ledové kusy, sníh. Bylo to hřiště, které odpovídá 3. prosinci," říkal v útrobách stadionu rozčarovaný předseda představenstva Bohemians Dariusz Jakubowicz.

Dohraje se to ještě letos? Rozhodnou nejbližší dny. Zápasem závěrečného podzimního kola, o kterém se bude nejdéle mluvit, je tak paradoxně ten, který se vůbec nesehrál…

Plzeň má zápas k dobru 

Dobře se na tabulku kouká fanouškům Slavie, kteří si páteční výhrou ve Zlíně 4:0 upevnili druhou příčku tabulky a na Plzeň, která má ale zápas k dobru, ztrácí jediný bod.

O tři zpět je Sparta. Ta na Letné udolala Teplice 2:1 a na své rivaly z Edenu se v tabulce dívá nahoru po polovině sezony poprvé po dlouhých osmi letech.

Na zimní přestávku se těší Liberec 

„Smekám před hráči, kteří byli zdraví a po celý podzim ten náš prapor táhli," usmíval se po výhře nad Teplicemi trenér Zdeněk Svoboda, který vedl Spartu poprvé v roli hlavního kouče.

Jestli se někdo opravdu těší na zimní přestávku, tak je to Liberec. Svěřenci trenéra Trpišovského podtrhli svou mizérii na hřišti předposlední Jihlavy, kde padli 0:1, a od sestupové příčky je dělí pouhé dva body.

Ligový fotbal čeká tříměsíční odpočinek 

Nepomohla si ani Dukla, která v neděli nadějně rozjetý zápas proti Slováku nedokázala dotáhnout do vítězného konce, na Julisce padla 2:3 a je na tom pouze o jediný bod lépe, než Liberec. Až se vyřeší dva odložené zápasy, od ligového fotbalu si všichni na necelé tři měsíce odpočineme.

Kauza Ďolíček bude mít dohru na zasedání LFA. Padne trest?Mohlo se tomu předejít, nebo šlo o zásah vyšší moci, proti kterému byl trávník v Ďolíčku bezradný? Verdikt rozhodčího Příhody byl jasný: „Zápas Bohemians Plzeň se hrát nebude, hrozilo by zranění hráčů a utkání by mělo neregulérní průběh." Co všechno po zrušení sobotní večerní bitvy zaznělo?

Dušan Svoboda, předseda LFA: „Na nejbližším zasedání Ligového výboru se budeme detailně zabývat nastavením pravidel a kontrolních mechanismů, jakým způsobem profesionální kluby vyhřívání trávníků využívají."

Dariusz Jakubowicz, předseda představenstva Bohemians 1905: „Topení je teplá voda. Není to nějaký zázrak, který by rychle dokázal překonat minusové teploty. Přiznávám, že terén byl tvrdý, ale ne nezpůsobilý. Jestliže venku uhodí mráz, tak nám vytápění krátkodobě nepomůže řešit situaci."

Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA: „Klub je dle licenčních podmínek povinen disponovat vyhříváním trávníku a připravit hřiště tak, aby bylo způsobilé. To se evidentně nestalo."

Václav Hanzlík, tiskový mluvčí Plzně: „Nijak jsme na rozhodčího netlačili. Ale jsme přesvědčeni o tom, že vyhřívání nebylo zapnuto včas tak, aby byl trávník způsobilý ke hře."

Čtěte také: Zápas Bohemians 1905 s Plzní byl odložen kvůli namrzlému hřišti