Málokdy si český fotbalový klub užije v zimě takovou exotiku, jako slávisté na začátku letošního roku. Ti se vydali do země svých nových majitelů, na čínský ostrov Chaj-nan, kde se kromě nabírání kondice dvakrát střetli s tamním třetiligovým týmem Chaj-kou Boyling.

Převaha „sešívaných" byla patrná, ale střelecky ji dokázali svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého vyjádřit pouze v prvním souboji. Ten vyhráli 3:0, odveta pak přinesla bezbrankovou remízu.

„Z výsledku jsme zklamaní, ale i tahle utkání nám dávají informace o jednotlivých hráčích, ať už z pohledu kvality, tak přístupu a morálky. Je to určitě poučné a splnilo to účel," komentoval situaci trenér.

Během dnešního dne se slávistická výprava vydá na téměř osmitisíckilometrovou pouť zpátky do zmrzlé Prahy a hráči najedou do klasického domácího tréninkového procesu. V sobotu je pak v tréninkovém areálu v Edenu čeká dvojzápas s Vlašimí a Žižkovem.

Čtěte také: Tréninky v mrazech? Lékař Dukly Šindelář: Teplotní hranice je minus patnáct

Sparta i s Rosickým

Tomáš Rosický.Zdroj: ČTK/Katteřina ŠulováStejně jako v minulém roce, tak i letos, mají sparťané přípravu nejkratší. A to z příjemného důvodu postupu do jarní fáze Evropské ligy, kterou zahájí 16. února první bitvou s Rostovem.

Sparťané včera přiletěli ze Španělska a nový hlavní trenér Tomáš Požár musel oželet dlouhodobě zraněného Frýdka, Zahustela a také zimbabwského reprezentanta Costu, který je na Africkém poháru.

„Je lepší trénovat v takových podmínkách, než v mrazu na umělce. Aspoň se to trochu podobá fotbalu. I díky tomu budeme určitě nachystaní dobře," těšilo oporu zadních řad Michala Kadlece. Radost spoluhráčům i fanouškům udělala zpráva, že v plném zápřahu je Tomáš Rosický.

Ten ještě nenastoupil do zápasu, ve kterém Sparta remizovala 0:0 s Freiburgem, ale nikdo samozřejmě nechce jeho návrat uspíšit. Nedá se očekávat, že by nastoupil i na zasněženém Strahově na konci tohoto týdne, kdy se sparťané utkají s Teplicemi a Ústím nad Labem.

„Je nezvyklé vidět na hřišti tolik hráčů v tréninku, když na podzim jsme trénovali v deseti. (usmívá se) Jsme moc rádi, že se zranění dávají dohromady a je nás kolem pětadvaceti, což je určitě dobře. I s ohledem na konkurenci. Doufejme, že se nikdo zase nezraní a půjdeme s takto širokým kádrem i do sezóny. Trenéři i díky tomu budou mít více možností k výběru," pochvaluje si pro klubový web zkušený zadák.

Čtěte také: Chci stihnout první jarní zápas, hlásí Rosický. Do nároďáku už prý nepatří

Bohemians: Z Břízek na Vyšehrad

Fotbalisté Bohemians 1905 za sebou mají vyhlášený tvrdý dril trenéra Koubka v Břízkách u Jablonce. „Klokani" jsou jako jediní z Prahy účastníky tradiční zimní Tipsport ligy a tento týden je čekají dva zápasy dnes od 11 hodin proti Táborsku a v sobotu ve stejný čas proti Příbrami.

„Příprava je od toho, aby hráče nejen zvedla kondičně, ale dává velký prostor na taktické věci a s těmi jsme začali hned," přibližuje dění přípravy Miroslav Koubek. DUKLA: PĚKNĚ DOMA NA JULISCE

Jediným týmem, který ještě neopustil Prahu, je Dukla. Mančaft z Julisky vyhlíží první zápasy až v tomto týdnu a cestu na soustředění ve druhé polovině ledna.

„Prvních čtrnáct dnů chceme hrát bez zápasů se soupeři, chceme hrát jen mezi sebou, abychom pracovali koncentrovaně bez dalších vlivů. Musíme udělat základní krok ke stavbě hry a zkvalitnění jednotlivých fází. Budou nějaké změny v kádru, tak podle toho, jací hráči přijdou, chceme udělat přípravu přesně na míru toho týmu," vysvětluje trenér Jaroslav Hynek.

Ta doba pomalu uplyne.