Nový stadion a dva tituly. Začalo to sladce: na jaře 2008 nejstarší český klub konečně odešel z vyhnanství na Strahově a vrátil se do Edenu, kde vyrostla nová nablýskaná aréna. K tomu jako bonus dva tituly v letech 2008 a 2009 plus první a poslední epizoda v Lize mistrů (ještě na Strahově).

Krach je blízko! V časech hojnosti slávisté roztočili nesmyslnou finanční spirálu, která je málem zahubila: na jaře 2011 klubu reálně hrozil krach a pád mezi amatéry. Fotbalový národ se ptal, komu vlastně Slavia patří, ale dlouho se to nevědělo.

Fanoušci na hřišti. Ještě jednou žhavé jaro 2011: vzteklí fanoušci před i během semifinále národního poháru s Olomoucí vtrhli na hřiště, demolovali stadion a zápas se nedohrál. Tehdejší ředitel Miroslav Platil musel před rozvášněným davem utéct.

Spasitel Řebíček… Z nejhoršího Slavii vyvedl exministr dopravy Aleš Řebíček, jenž klub koupil v srpnu 2011. Sportovní přínos? Nula, slávisté se plácali ve spodní polovině a někdy i na dně tabulky.

Trenér to po pěti měsících vzdal

… a srdcař Straka. „Já jsem tak kovaný sparťan, že bych Slavii nikdy trénovat nemohl," pravil František Straka, kdysi oblíbenec sparťanských fanoušků. Na podzim 2011 se Straka nečekaně objevil ve Slavii. Nebyl to Apríl, ale realita. Fanoušci prskali, protestovali a kdosi Strakovi počmáral fasádu domu hanlivými vzkazy. Trenér to po pěti měsících vzdal.

Záchrana v posledním kole. Slavia a druhá liga? Předloni se to málem stalo. Rozhodlo až úplně poslední kolo: ač slávisté prohráli v Ostravě, díky ztrátám konkurentů se zachránili.

Velká čínská revoluce. Nesplacené dluhy loni v létě táhly Slavii do insolvence, dokud se v Edenu neobjevila spása z Číny: 60 procent klubu od Řebíčka koupila společnost CEFC, zbylých 40 miliardář Jiří Šimáně. Tohle spojení vydrželo půl roku: šéf Šimáně se s majoritním vlastníkem (a jeho zástupcem Tvrdíkem) často neshodoval a v pondělí rezignoval: „Necítil jsem respekt ke svojí pozici."

Čtěte také: Čínská CEFC zvýší svůj podíl ve Slavii na 67 procent, Šimáně vybuduje akademii

Martin Mls