Od zvláštního zpravodaje Deníku

Už několikrát se vycvičena, plně vybavena a odhodlána vydala na zdolání té nejvyšší fotbalové hory Evropy. Ale v posledních letech tento výstup pokaždé skončil těžkým pádem reality. V této sezoně má pražská Sparta další jedinečnou šanci prokousat se do základní skupiny Ligy mistrů a získat tak stomilionovou odměnu. „Výšlap“ ze základního tábora startuje dnes odpoledne v Lotyšku. První meta – Metalurg Ljepaje.

„Myslím si, že o postupu se bude rozhodovat až u nás na Letné, ale tady nechceme inkasovat, a naopak nějakou branku vstřelit,“ prozradil po příletu Sparty do rozžhavené Ljepajy trenér Jozef Chovanec.

Pro jeho rudou armádu odstartovala sezona ve čtvrtek ziskem Superpoháru. Dnes je v sázce ale o mnoho víc. Český fotbal konečně potřebuje vyslat do světa jasný vzkaz o své existenci. A postup do základní fáze milionářské soutěže by byl tím nejhlasitějším.

„Beru vítězství,“ svěřil se svým „lotyšským cílem“ kapitán Tomáš Řepka, který viděl hned ve svém prvním soutěžním utkání v nové sezoně červenou kartu. „Tohle mě nerozhodí. Jsem v pohodě. Nemyslím na to,“ pronesl ledově klidným hlasem známý „brousek“.
V klidu ale není jeho kouč.

Spartě se rozpadly kraje obrany

Před důležitým vstupem do evropských pohárů se Jozefu Chovancovi rozpadly kraje obrany. Pravý bek Kušnír má zlomeninu v kotníku, levý obránce Pamič nemůže nastoupit kvůli disciplinárnímu trestu.

„Je to problém. Jdeme do ostrého zápasu s hráči, pro které bude kraj obrany nezvyklým postem. S tím se musíme vyrovnat. Okruh hráčů, kteří tam mohou nastoupit, je jasný. Kladrubský, Krob, Hoheneder,“ konstatoval lodivod Sparty.

„Je to nepříjemné, ale kluci, kteří by tam mohli nastoupit, to zvládnou. Sice jsme spolu ještě takhle pohromadě nehráli, ale bude to dobré,“ znovu klidně odvětil šéf letenské defenzivy Řepka.

Sparta je dnes odpoledne favoritem. A pokud to s Ligou mistrů myslí vážně, musí to ukázat už v prvním duelu 2. předkola. „Kvalita je na naší straně. Potvrdíme to. Momentálně nám to šlape a já si přeju, aby nám to vydrželo celou následující sezonu,“ vzkazuje do České republiky záložník Libor Sionko.