„Můj sen? Aby proti sobě hrály Arsenal a Chelsea. Ale to samozřejmě žertuji,“ usmál se Zdeněk Lang, ředitel halového fotbalového turnaje Fortuna víkend šampionů.

O víkendu startuje 3. ročník prestižního klání, účast bude opět velmi dobrá. S výjimkou Ostravy absolutní špička české ligy, doplněná pražskými celky Bohemians 1905 a Viktoria Žižkov, k tomu slovenský Slovan Bratislava a rakouská Austria Vídeň. „Zatím nejsilnější účast,“ říká Lang.

Přesto – anebo právě proto – se nabízejí dvě otázky: Lze turnaj obsadit ještě kvalitněji? A jak složité bylo dostat na něj mužstva, která se představí letos?

„Je to těžké,“ odpovídá Lang na dotaz číslo jedna. „Většina prestižních evropských soutěží má velmi krátkou přestávku, běží takřka neustále. A u mančaftů z Ruska zase nastává problém v tom, že v tomto termínu mají hráči dovolenou, liga startuje výrazně později,“ vysvětluje.

A získat celek z Německa, kde jsou halové turnaje velmi populární, to je podle něj úkol nadmíru složitý… „Narážíme na ekonomické hledisko. Týmy automaticky počítají s tím, že kromě price money dostanou ještě startovné a bude jim hrazena doprava. V součtu se částka může dostat ke sto tisícům eur na jednoho,“ krčí Lang rameny.

„Ani jednání s Austrií něbyla jednoduchá, museli zafungovat naši partneři. I mužstva v Rakousku jsou zvyklá inkasovat úplně jiné peníze,“ říká.

A druhá bundesliga? „Nechci, aby to znělo nějak nabubřele, ale to je pod naši úroveň. Věřím, že ty nejlepší týmy z Česka jsou kvalitnější,“ prohlašuje Lang. A turnaj si u nich už během dvou ročníků získal dostatečné renomé. „Žádnou potíž jsme řešit nemuseli,“ konstatuje Lang. Spíše bylo třeba některá mužstva odmítnout.

Ani termínová kolize s nejpopulárnějším českým „venkovním“ kláním Tipsport ligou pořadatelům halového turnaje nevadí. Že Slavia a Bohemians 1905 hrají o víkendu paralelně obě soutěže? „S něčím podobným se dalo počítat. Nechceme mužstva do ničeho nutit. Věříme, že je pro ně turnaj dostatečně prestižní,“ tvrdí Lang.

Odpověď na otázku, proč pořadatelé s „něčím podobným počítali“, není těžká. „Jsme odkázáni na jediný termín. V jiném bychom program všech mužstev nesladili,“ říká Lang. A do příštího ročníku si dává jasný cíl: hrát i s Baníkem Ostrava. „Tentokrát jsme od plánu upustili z bezpečnostního hlediska. Protože fanoušci Sparty a Baníku v jedné hale… Ale do budoucna mě to hodně láká,“ prohlašuje ředitel turnaje.