Na rovinu: jestli si zkusil počítat některý fanoušek i v neděli, kdy sudí v Edenu zkoumal problematický gól, možná usnul. Tohle nebyla moc dobrá reklama na fotbal. A vůbec ne na video.

Jaromír Zmrhal.
Záložník Slavie Jaromír Zmrhal: I když si stěžujeme, tak nás příprava baví

Euforii vystřídala nejistota 

Ligové derby mezi Slavií a Bohemians bylo v 8. minutě přerušeno. Do balonu se nekoplo dlouhých 210 vteřin! Euforii vystřídala nejistota. „Já bych řekl, že tohle je spíš proti fotbalu,“ podotkl Milan Škoda.

Samozřejmě, domácí kanonýr není v tomto případě objektivní respondent. Abyste to dobře pochopili: video jej připravilo o trefu sudí u obrazovky viděl, že jeho spoluhráč Tomáš Souček stál v ofsajdu (a bránil brankáři při zákroku).

Jindřich Trpišovský.
Lepší výkon, ale pořád chybí přesnost, hlásí z Dubaje kouč Slavie Trpišovský

Jsou horší situace 

„Jde o to, jaká branka se neuzná. Tady mi to přišlo zbytečné. Jsou horší situace, při kterých by neměl být gól uznán,“ dodal Škoda.

Experti se sice shodli, že rozhodčí tento moment pískli správně, jenže ke chvále mají všichni daleko. Veřejnost více řeší ony zmatky, které dlouhé přerušení provázely. To si možná teď vyčítá i Zbyněk Proske jako hlavní arbitr. Funkcionáři však odmítají, že by udělal cokoliv špatně.

Jaroslav Šilhavý
Kouč Šilhavý dostal padáka. Přijde do Slavie Trpišovský?

Fanoušci se chovali různě 

„Jsme v testovací fázi. Video je nová věc,“ řekl tiskový mluvčí Ligové fotbalové asociace Daniel Hajný, který zároveň uvedl, že i gól negól z Edenu může pomoci při hodnocení: „Sledují se reakce hráčů, fanoušků.“

Ano, fanoušci se chovali různě. Někteří přes mobil sháněli informace. V aréně totiž není dovoleno vysílat inkriminovaný moment. „Tak to je nastavené po celé Evropě,“ sdělil Hajný. Napadne někoho, že je to v dnešní době nesmysl? Kvůli absenci moderní techniky vypadali zmateně také hráči obou týmů šlo o jejich premiéru pod „dohledem“ videa.

Jaroslav Tvrdík
A dost! Vedení Slavie udělí týmu první pokuty

Video vnáší do fotbalu napětí 

Nechme ještě jednou promluvit Škodu: „Bylo to zvláštní. My ani nevěděli, na co rozhodčí čeká. Řekl nám to až později.“ Po finálním verdiktu Proskeho konečně hlasatel sdělil: gól neplatí. Ofsajd. „To vás okrade o nejhezčí emoce,“ zmínil Jiří Vrba, generální sekretář Slavie.

Omyl, pane Vrbo. Zapomínáte na jásot opačného tábora. Video vnáší do fotbalu napětí. Jen má mouchy.

Ondřej Kolář.
Fotbalová Slavia dotáhla přestup brankáře Koláře z Liberce

Video v plenkách
S videem jsou nejvíce napřed v Německu. Leč ani tam nečekejte jásot, „plenkové“ období trvá dlouho. A přináší potíže. Už v listopadu magazín Spiegel napsal: „Není tu jasně dáno, co má video řešit. Víc a víc se nabízí otázka: Má to být vážně pozitivní novinka?“