Protipóly. Tak se jeví optikou úspěšnosti pražských týmů dva nejlépe obsazené turnaje, jež se hrají na území hlavního města.

Zatímco Tipsport ligu, kde vyjma Sparty startuje tuzemská klubová špička, už pět let žádný celek metropole nevyhrál, na vyšehradském turnaji je to jiné. Kralují tu výhradně Pražané, či přesněji řečeno jejich záložní mužstva. V prvních dvou ročnících, jež se hrály pod názvem Dragoun Cup, triumfovala béčka Slavie a Sparty, letos si vychutnala prvenství v Dekorace S.O.S. Cupu žižkovská rezerva.

Mladí viktoriáni pod vedením trenérské dvojice Roman Veselý – Miloš Trinkmoc vyhráli letos všech šest svých utkání (skóre 20:6), nejprve pět ve skupině a pak i ve finále 2:0 s Vlašimí. „Tenhle úspěch nás všechny moc těší a je určitě povzbuzením před zahájením jarní části ČFL,“ řekl Veselý. Ten v loňské sezoně přivedl Viktorii B k postupu z divize a letos nováček přezimuje v polovině tabulky.

Dlužno připomenout, že ve finále zimního vyšehradského turnaje zdolali podzimního suveréna tabulky ČFL. Po oboustranně velmi kvalitním výkonu. „Vypadá to, že bychom mohli být na jaro dobře připraveni,“ sdělil Veselý.

Jeho svěřenci dali dokonce čtyři góly, ještě za stavu 0:0 totiž rozvlnili vlašimskou síť Ujec a po něm i Turek, tyto trefy však kvůli ofsajdům neplatily. Do druhé půle však nastoupil slovenský forvard Demjan a dvěma zásahy rozhodl o turnajovém prvenství. Po hodině hry vystihl nepovedenou malou domů Vlašimských a otevřel skóre, o čtvrt hodiny později pak vydařenýmlobem zvýšil na 2:0.

„Při prvním gólu to byla hrubka Kabeleho, a ta dostala soupeře do sedla,“ uvedl kouč poražených Roman Nádvorník, shodou okolností Veselého předchůdce na lavičce béčka Žižkova. Základní sestavu Viktorie B oproti podzimu opustili Walter, Knobloch a gólman Kolář, který už je členem áčka. „Nevadí, dál budeme spoléhat na mladé. Do jara nepůjdeme s přemrštěnými ambicemi, vždyť před sezonou byla cílem záchrana. Chceme vychovat další fotbalisty pro áčko Viktorky,“ dodal Veselý.

Finále rozhodl zavržený Demjan

Od trenéra prvoligové Viktorie Žižkov Zdeňka Ščasného se slovenský útočník Róbert Demjan dozvěděl, že si může hledat nové angažmá. Na rozdíl od jiného forvarda Radka Bukače, který slyšel totéž a dostal hned nabídku od Hradce Králové, si ale zatím ještě nic nenašel. Nyní proto hraje alespoň za třetiligovou rezervu Viktorky.

A té pomohl v neděli k prvenství na vyšehradském zimním turnaji. Ve finále s Vlašimí dal dva góly, jež rozhodly zápas. A to hrál až po změně stran, když v poločase nahradil Korejce Bae Hae Mina. „Moc mě ty góly těší, hlavně ale že to ale pomohlo týmu,“ řekl po finále.

V červenci 2006 přestoupil Demjan na Žižkov z Púchova. „Strávil jsem ve Viktorce dva a půl roku, jichž nelituji. Určitě bych chtěl hrát výš než v ČFL, ale ani v našem béčku si nestěžuji. Je tu fakt super parta a vynikající trenér Roman Veselý,“ nehodnotí „suspendaci“ jako tragédii.

„Ale neberu to jako něco definitivního, doufám, že mi tyto dva góly pomohou k novému angažmá. Stále mám naději, že se to ještě teď na začátku jarní sezony vyřeší,“ dodal muž číslo 1 vyšehradského finále.