Pane Hynku, oddychli jste si po vítězství nad Karvinou? Dukla před tím nevyhrála pětkrát v řadě…

Naše hra se už před Karvinou v některých aspektech zlepšovala. O tomto soupeři jsme však věděli, že je silný, že si umí vytvořit hodně šancí, a to se potvrdilo. Průběh nenapovídal tomu, že bychom mohli být klidní.

Hráči Dukly se radují z gólu
Netradiční předehrávka. Dukla přivítá na Julisce Slovácko již dnes

A otočení z 0:2 na 3:2?

To bylo naprosto skvělé a poté jsme si určitě oddychli. Stejně jako Karviná jsme vítězství už hodně potřebovali.

 

Když hosté dávali v 62. minutě na 0:2, tak to s vámi nevypadalo nejlépe.

Ano, ale dokázali jsme si v první půli vypracovat zajímavé příležitosti, tak jsme nechtěli po prvním gólu panikařit a říkali si, že když budeme pokračovat, tak bychom to mohli zvládnout. Pak ale přišla chyba při rozehrávce a za stavu 0:2 už to nebylo lehké.

 

Povedla se vám střídání, všichni tři noví hráči se na zvratu významně podíleli.

S Djuranovičem to bylo nucené střídání, ale už předchozí zápasy nám hodně pomohl a i tentokrát jeho nasazení ve finále pomohlo. A to platí i o dalších hráčích, Brandnerovi s Holíkem. Střídání se nám dařila už v minulých zápasech. V Brně jsme hráli 0:0, ale v závěru jsme to mohli strhnout na naši stranu a v Liberci jsme za stavu 0:2 mohli díky spoustě našich šancí výsledek otočit nebo pak za stavu 0:3 minimálně srovnat, kdybychom využili všechny vypracované příležitosti. Druhý gól nám dala Karviná brzy, ještě byl ale čas s tím něco udělat. Kdyby se trefila v 75. minutě, bylo by to už hodně těžké. Závěry zápasů ale máme docela zajímavé, aktivní, a jsem rád, že se nám to konečně povedlo zužitkovat.

Fotbalisté Dukly Praha. Ilustrační foto.
Víkend zpestří další derby, Dukla hostí Spartu

Liga teď má reprezentační přestávku. Uvítali jste ji?

Trápilo nás nějaké zranění a virózy, takže nám určitě vyhovuje. Oddychneme si a pak nás čeká Slavia, takže máme čas se na ni připravit. Kdybychom to nezvládli s Karvinou, tak by bylo těžší jít na Slavii, takhle tam můžeme jít o něco klidnější. Věřím, že nám přestávka pomůže, abychom se srovnali a oddychli si po těžkých zápasech se spodkem tabulky. V uplynulých čtyřech zápasech jsme chtěli bodovat, náš předpoklad jsme víc jak z poloviny splnili.

 

Dukla hraje o pauzách pravidelně přípravné zápasy. Sedí vám to, než jen trénovat?

Snažíme se mít všechny hráče rovnoměrně vytížené. Nyní ale některé necháme pouze v tréninkovém procesu, jiní si zahrají. Radši pauzu vyplňujeme přípravným zápasem než volnem s tréninky. Některé týmy to mají složitější, protože mají reprezentanty a trénují v hodně malém počtu. My jsme rádi, když si zahrajeme. Tedy já, otázka je, co na to sami hráči. (směje se) V zajímavých zahraničních zápasech zkusíme ty, co nedostávají tolik prostoru v lize, mladíky, kteří mohou po boku starších a v kvalitních zápasech sbírat zkušenosti.

Hráči FK Dukla Praha. Ilustrační foto.
Dukla dostala výprask

Duklu soupeři často chválí, že hraje pěkný fotbal. Ovšem nenese to tolik bodů…

No, nevím, jestli nás chválí zrovna teď. Po změnách, které v týmu proběhly, není naše hra tak líbivá jako v minulém roce nebo v ročnících za Luboše Kozla. Abychom se k takové hře znovu dostali, bude to ještě nějaký měsíc trvat. Obměnili jsme 70 procent kádru. Když se ohlédnu zpět, tak ze základního kádru na hřiišti z minulého léta v něm zůstali jen Filip Rada s Braňou Miloševičem. To je absolutní změna a k tomu bylo do kádru zařazeno několik mladých odchovanců (Vlček, Kozel, Douděra, Brejcha, Bezpalec). Je potřeba pracovat. Líbí se mi, že hrajeme až do poslední minuty a snažíme se. Vytváříme si sice diametrálně méně šancí než na jaře, ale chceme s výsledkem až do konce utkání něco udělat. Těší mě také to, že jsou na hře vidět věci, které děláme v tréninku. Fanoušci to třeba tolik nevidí, ale jsou to drobné detaily, za něž jsme rádi – pomáhají v motivaci.

 

Váš tým doma ještě neprohrál, ale naopak venku ještě nevyhrál. Kde je zakopaný pes?

Samozřejmě se zpětně díváme a hledáme, kde by ten pes mohl být zakopaný. (usmívá se) Všimli jsme si, že venku vypadáváme častěji z koncentrace, u těch branek to bylo silně vidět. Doma je koncentrace na maximum, známé prostředí dodává více sebedůvěry. Venku jsme měli také „těžší“ soupeře - Plzeň, Teplice, Liberec, Olomouc. A také ještě teprve budujeme ofenzivní sílu, abychom takovéto týmy více zaměstnaly v defensivě tak jako na jaře. Musíme naši sehranost a nebezpečnost ještě vybudovat.

Fotbalisté pražské Dukly (zleva): Lukáš Hroššo a Marek Hanousek.
Kolaps. Dukla padla v Jihlavě v nastavení

 Do obrany se po zranění zapojil Mario Holek. Jeho zkušenosti jsou jistě velkým přínosem, že?

Mario zná naši ligu, má obrovské zkušenosti a je to technický hráč, který se do naší hry opravdu hodí. Zatím odehrál jen tři zápasy, sám nevěděl, jak na tom bude. Odehrál poločas přáteláku proti Aue, které nás ale příliš nezatlačilo, ale z brejků nás potrestali. Ale proti Slovácku a Brnu to pak zvládl v pohodě. Proti Karviné udělal jednu chybu při druhém gólu soupeře, ale vzal to sebekriticky, ovšem nebyl v tom sám. Na té brance mělo podíl více hráčů. Jeho přístup a podněty například u videa jsou na nejvyšší úrovni a je pro nás trenéry i hráče velikým přínosem.

 

Na Julisce hostuje jen do konce podzimu. Máte informace, jak to s ním bude dál?

Domluvili jsme se, že se postaráme o to, aby se u nás dostal do herní praxe a že se pak pobavíme o tom, co bude dál. Má ještě smlouvu se Spartou a je to otázka jednání. Je v tom více faktorů, o kterých se musíme bavit. On sám nevyloučil, že by zůstal, ale má určitě i další ambice. Uvidíme, jak to dopadne. Je to otevřené na obě strany. Důležité je, co bude chtít Mario, Sparta a co si také bude moci dovolit Dukla.

Hráči Bohemians Praha.
Bohemians jsou na koni, Dukla má co napravovat

Závěr sezony máte hodně náročný. Jedete na Slavii a pak doma přivítáte Boleslav a Teplice.

Všechny zápasy do konce sezony budou těžké – je toho ještě hodně před námi. Slávisté hrají poháry, prohráli s Plzní, mají v hlavě spoustu věcí. A i proto není od věci se tam pokusit překvapit. Vnímáme obrovskou sílu Slavie, to vědí všichni, ale proč to nezkusit? Každý zápas začíná za stavu 0:0 a zkusit musíme všechno. Boleslav na svoje výkony začala navazovat až v posledních kolech, ale zvedá se a má silný kádr. Teplice teď nehrají tak perfektně jako na začátku sezony, ale mají stabilizovaný kádr, bodují a nejsou úplně pod tlakem. Budeme se snažit všechny zápasy zvládnout. Věřím, že necháme na hřišti všechno!

Hráči Bohemians Praha.
Bohemians bez Havla padli, Dukla slaví