Pojďme si společně projít důvody a fakta, proč bude nadcházející sezona pro vršovický klub úspěšná. Nezapomeneme ani na zápory. Nezamlčíme, kde to může červenobílým skřípat.

Posily

Před devíti lety si Vlastimil Petržela liboval v Petrohradě nákup Portugalce Dannyho. Cena? V přepočtu 750 milionů korun. Rok 2017? Stejný fotbalista po skončení smlouvy v Rusku posiluje Slavii. A nejen on! Sešívaní se budou v záložní řadě spoléhat na mezinárodně protřelé hráče, Turka Altintopa s Ukrajincem Rotaněm.

Fotbalisté Slavie. Ilustrační foto.
Slávistická kanonáda: Nice odjela se „čtyřkou“

Diváci

Dvanáct tisíc diváků vám na přípravný zápas jen tak nepřijde. I přesto, že Nice přijela bez svých největších hvězd Balotelliho s Dantem, skandovali: „My chodíme na Slavii!“ A právě podpora fanoušků je to, na co se červenobílí mohou spoléhat v dobách dobrých i zlých. Letos se navíc do čela příznivců vrací Lukáš Vala, alias Strašák. Ten zastoupí Pavla „Krasoně“ Smoláka, potrestaného čtyřletým zákazem vstupu na sportovní utkání. Obecenstvo za zády je tedy hnacím motorem pro hru celého týmu.

Kanonýři

Viděli jste duel s Nice? Vypadal následovně. Milan Škoda ukázal, že stále patří k pilířům sešívané hry, když vstřelil dvě branky. Poté co na hřiště vlétl jako kometa jeho kolega, nizozemský forward van Buren, bylo ještě veseleji. Po devadesáti minutách měli oba stejné střelecké konto. Co z toho vyplývá? Kanonýrům to v Edenu šlape.

Hráči Slavie Praha.
Boj o LM: Plzeň začne v Bukurešti, Slavia tápe

Což bude v nabitém programu velkou výhodou. „Van Buren si proti Nice důrazně řekl o místo na slunci. Konkurence je všude, například ve středu zálohy se budou předhánět Souček a Ngadeu. Může to dopadnout tak, že jeden bude hrát ligu a druhý naopak poháry,“ předesílá kouč Šilhavý.

Herní styly

Na křídle hrozí Danny, ve středu zase Hušbauer. Nabitý kádr naznačuje, že by to Slavii mohlo jít. Vybíralo se totiž s rozumem. Má v něm typologicky různě zaměřené hráče. Pokud nebude schopná najít klíč proti dobře bránícímu soupeři, může zkusit přepnout z křídel do středu hřiště a naopak. Lze říci, že pro každý herní styl mají sešívaní svého krále.

Fotbalisté Slavie. Ilustrační foto.
Slavia získala další skalp, Sparta se rehabilitovala

Jazyková bariéra

Málokdo si v Edenu připustí, že právě domluva může být v počátcích problém. Portugalec, Turek, Kamerunci…A ve výčtu bychom mohli pokračovat. Je pravdou, že angličtina začíná patřit k všeobecné vzdělanosti člověka, nicméně na zeleném pažitu to někdy bývá těžké. Trenér Šilhavý se ale problémů nebojí. „Všichni mezi nás skvěle zapadli. Musím pochválit jejich povahu, protože jde o velmi skromné kluky. Myslím si a věřím, že přinesou klid, rozvahu a kvalitu,“ usmívá se.

Hráči Bohemians Praha.
Bohemians bez Havla padli, Dukla slaví

Frustrace z konkurence

Doposud jsme nabitý kádr vnímali jen jako velké plus. Vše má ale svoji odvrácenou tvář. Na psychiku hráčů se může dříve nebo později negativně projevit konkurence. Všichni zkrátka budou chtít do základní sestavy, ale míst je pouze jedenáct. Řešení? Mírné zúžení kádru formou hostování mladíků. „Odchody jsou v řešení, někteří hráči budou na podzim opravdu hostovat,“ dodává Šilhavý. První vlaštovka už vyletěla, záložník Trubač stráví sezonu v Teplicích.