„Sportovní ředitel jako oficiální hlavní trenér, který kryje kouče bez licence? Typický kočkopes," pravil po Silvestrovském derby někdejší brankář fotbalové Sparty Jaromír Blažek. Nebyl sám, žasnou i další sparťanské legendy.

Na vysvětlenou: Sparta jde do roku 2017 s atypickým trenérským modelem. Mladá kometa David Holoubek, jenž na podzim se sparťany nečekaně vyhrál skupinu Evropské ligy, zatím nemá potřebnou licenci a na jaře ho zaštítí sportovní ředitel Požár. Očima Blažka: „Kdyby to tak mělo fungovat ve víc klubech, tak nevím."

Pro Spartu to není neznámá situace: už na podzim 2011 Jozef Chovanec coby generální sportovní manažer jistil trenéra Martina Haška (ten licenci měl). Chovanec měl velké slovo při skládání týmu či určování taktiky a koučoval s Haškem zápasy.

Také čtěte: Sparta zahájila přípravu. Bez Rosického, ale s omilostněným Konatém

Pět trenérů u jednoho týmu

A současnost? Poté, co dvakrát krachly námluvy s libereckým mágem Jindřichem Trpišovským, se Požár jeví jako logická varianta, coby sportovní ředitel má k áčku blízko. „Já funkce moc neřeším. Jediné, co mě teď zajímá, je osvojení principů hry pro jaro," říkal Požár těsně před včerejším startem zimní přípravy. Mezi novináře přišel on (na jaře bude absolvovat i pozápasové tiskovky), Holoubek se mezitím zdravil s hráči v kabině.

Mimochodem, sparťanské áčko má momentálně pět trenérů, což je nezvykle vysoké číslo. Kromě Požára a Holoubka u týmu kmitají další tři asistenti plus kouč brankářů. „Podle mě je pět lidí až moc," rýpl si další sparťanský srdcař, trenér Václav Kotal. „Nakonec je to ale věc Sparty. Teprve jaro ukáže, jestli je to dobrý model."

Odpuštěno… Konaté zůstáváPraha - Srpen 2016: Tiemoko Konaté se šprajcne, nechodí na tréninky a chce si vytrucovat přestup ze Sparty do Steauy Bukurešť. Nepovede se mu to a za trest skončí v juniorce.
Leden 2017: šéfové Sparty berou čiperného záložníka z Pobřeží slonoviny na milost, zimní přípravu začíná s áčkem.
Proč ten obrat? „Timi udělal velkou chybu, ale všichni občas zakopneme a zasloužíme si dostat druhou šanci," řekl trenér a sportovní ředitel Sparty Tomáš Požár.
Včera ráno se Konaté nasoukal do tréninkové soupravy, na hlavu nasadil rudou čepici a vyrazil na první letošní trénink. Bude sekat dobrotu?

Čtěte také: Sýkora z Liberce do Slavie? Boss Tvrdík bere přestup zimy za hotovou věc!

Inspirace v cizině

Požár se prý inspiroval v cizině, ale o přesném rozdělení kompetencí nechtěl mluvit. „Upřímně, může nám být jedno, kdo nás trénuje. My tu jsme od toho, abychom hráli," poznamenal kapitán David Lafata.

Pro připomenutí: sparťané jsou po podzimu třetí, na lídra z Plzně, jež má zápas k dobru, ztrácejí čtyři body. „Je to dost, ale nic nebalíme," hlásil Lafata. „Možná to vypadá, že jsme v závětří, jenže to ne. O Spartě se bude mluvit vždycky, i kdyby byla třeba pátá."

Lafata a spol. mají šanci i v Evropské lize: přejdou v únoru přes ruský Rostov a zopakují loňskou jízdu, která senzačně skončila až ve čtvrtfinále?

Zdroj: Youtube

Co bude s Rosickým?

Sparťanský národ řeší i další otázky včetně návratu Tomáše Rosického. Bývalý kapitán reprezentace včera přišel v černém kulichu do kabiny, ale na tréninku v nafukovací hale na Strahově chyběl. Po vleklém zranění se připravuje individuálně. „Kdy zase bude hrát? Na přelomu ledna a února bychom mohli být moudřejší," prozradil Požár.

Po ofenzivním Néstorovi a rumunském obránci Vatajeluovi je teď na Letné řeč o žhavém zimním zboží, libereckém univerzálovi Sýkorovi. Touží po něm hladová Slavia, ovšem sparťané mají předkupní právo.

Rosický, Sýkora, polepšený Konaté… Témat mají páni trenéři dost. Požár mluví tiše, Holoubek si získal fanoušky i média bezprostředností.

Dokážou si vyhovět?

Také čtěte: Finanční dostihy se Slavií? Pivarník: Dát 30 milionů za hráče je nesmysl

Češtinu po Néstorovi nechtějtePraha - Až se bude hledat fotbalová hláška roku 2017, nový sparťan Néstor může skončit hodně vysoko. Jeho kombinace angličtiny a češtiny reportéry rozesmála: „Moje čeština? To je little bit (trochu) katastrofa."
Sparta má silnou ofenzivu už teď: Lafata, Václav Kadlec, Juliš… A teď k nim přibyl Španěl Néstor, jehož bossové z Letné před Vánoci vykoupili z nedaleké Dukly.
„O silné konkurenci vím, ale doufám, že si zahraju. I v Evropské lize," vzkázal Néstor.
Mohl si vybírat, chtěla ho i Plzeň se Slavií. Nakonec ukázal na třetí tým ligy. „Sparta je v Česku klub číslo jedna, chci pro ni titul."